wiki commons

DAN KADA JE SVIJET DOZNAO ZA MASOVNE GROBNICE U HRVATSKOJ: Znate li koliko ih je do sada otkriveno?

Autor: Snježana Vučković

Skupina od dvadesetak stručnjaka i istražitelja iz Ureda tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene na tlu bivše Jugoslavije, na današnji dan 1996. godine započela je s iskapanjem žrtava iz masovnih grobnica na području Hrvatske i BiH.

Svijet se tada suočio sa stravičnom činjenicom da su ove dvije zemlje u 20. stoljeću postale zemlje koje su skrivale tijela civila, vojnika, žena, staraca i djece, divljački i sustavno pobijenih i nabacanih u jame po, većinom, nedostupnim područjima.

Do 2019. godine – 150 masovnih grobnica

Prije dvije godine, u Republici Hrvatskoj zaključno je pronađeno 150 masovnih grobnica. ekshumirani su posmrtni ostaci 2.162 osobe od kojih je identificirano 1.949 osoba, dok su posmrtni ostaci 213 osoba u to doba još bili neidentificirani. Kada se tome pridodaju posmrtni ostaci iz pojedinačnih grobnica, do 2019. godine je u RH iz masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 3.999 osoba, od kojih je identificirano 3.468 osoba, a neidentificirana 531 osoba.

Nakon ovog izvještaja, do danas se uz pomoć ministarstva hrvatskih branitelja koje je zaduženo za nestale osobe koje nakon identifikacije dobivaju ime i prezime, ovaj broj znatno povećao.

Ovčara i Baćin

Ovčara kao prva masovna grobnica po veličini u Hrvatskoj, otkrivena je 22. listopada 1992. godine kada je Tadeusz Mazowiecki, posebni izaslanik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, u svom izvješću objavio da je pronađeno točno mjesto masovne grobnice na Ovčari. Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava pokolja tada nije bila moguća zbog srpske okupacije tog područja, pa su snage UNPROFOR-a godinama do reintegracije čuvale mjesto masovne grobnice, kako bi spriječile uklanjanje dokaza do tada najvećeg pokolja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U rujnu i listopadu 1996. započele su ekshumacije iz masovne grobnice koje je trajalo 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela, a do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina, dok se za nekim žrtvama još uvijek traga.

Druga po veličini je masovna grobnica Baćin u kojoj je smaknuto najmanje 56 hrvatskih civila, mahom starije dobi. Njihova tijela nisu bila zakopana sve dok se nesnošljiv smrad nije počeo širit preko Une sve do BiH. Tada su tijela bagerima ugurana u plitke ukopine, a sudski vještaci koji su 1997. stigli na ekshumaciju ostali su šokirani. Tijela koja je ubacivao bager bila su potpuno smrvljena, obezglavljena i raskomadana.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.