Mirjana Mihotek

BIO JE TIGAR: ‘Za mog supruga nema pravde niti nakon njegove smrti’

Autor: Snježana Vučković

Prije dvije godine umro je Željko Mihotan, bivši pripadnik Tigrova koji je je kroz svoju tešku bolest postao simbolom “zaboravljenih branitelja”. Njegova supruga Mirjana tada je javila kako je Željko završio na Jordanovcu zbog upale dišnih puteva i preko Facebooka od svojih prijatelja zatražila “molitve i dobre vibre”. Međutim, zbog katastrofalno lošeg stanja, Željko Mihotan je 10.03.2016. umro…

U zakonu nema mjesta za mog Željka

Mirjana Mihotan javila se i ovih dana i to kritikom na novi zakon o braniteljima u kojem, iako znatno proširenom, čak toliko da je iskritiziran od dijela javnosti, za njezinog pokojnog supruga nema mjesta:

“Prije dvije godine položiše Željka u grob… Nazvan simbolom obespravljenih branitelja, a ostao je to i dalje. Za njega mjesta ni u novom Zakonu nema, iako se od 2006 g liječio od PTSP-a i doživio arest 2013., ja kao njegova udovica nemam pravo tražiti utvrđivanje da su njegove bolesti bile posljedica rata”, izjavila je supruga pokojnog Tigra kojem je podredila cijeli svoj život i s kojim je bila do njegove posljednje sekunde života.

Unatoč bolesti, cijeli život je radio

O teškoj Željkovoj sudbini naš je portal pisao. Javnost je morala znati za hrvatskog branitelja koji ovisi isključivo o svojoj brižnoj Mirjani, pa se tako ovoj maloj obitelji pokušalo pomoći i donacijama za troškove liječenja i toplica.

Hrvatski branitelj koji je pet godina bio u “Tigrovima”, bio je pravi primjer maćehinskog odnosa hrvatskih institucija prema ljudima koji su je branili. Željko Mihotan nakon rata nije posegnuo ni za kakvim povlasticama jer ih kao branitelj koji nije ranjen zapravo i nije imao. Ne računajući na eventualne pogodnosti i ne pozivajući se na svoje braniteljstvo, nakon što se ’98. “skinuo”, zaposlio se kao građevinski radnik i sa svojom suprugom živio normalnim životom. A onda je jednog dana pao u vigilnu komu…




“Nije se on borio samo s bolešću, nego s aljkavošću i nezainteresiranošću onih koji su mu trebali pomagati te se borimo s institucijama koje bi trebale pomoći, a uredno zatvaraju vrata i guraju nas na dno. Ali, mi se ne damo”, kazivala je Željkova supruga.

Želio je u toplice




“Željko je tri dana bio u dubokoj komi, ali sam ja vidjela na monitoru da i tada reagira na moj glas. Nekakva doktorica drugi dan došla je do našeg kreveta i kazala da će on tako ostati i da mora u Novi Marof. Pitala sam ju kako to ona zna kad on diše sam, niti jedan organ mu ne otkazuje, a ona je samo nešto promrmljala. Pitala sam, kako ih nije sram? Pa, pred sobom imaju branitelja kojemu se treba pokloniti do poda…”, samo je jedno od užasnih iskustava koje je Željkova supruga prošla s institucijama, a koje su od njezina supruga posve digle ruke i odlučile da je za njega najbolje poslati ga u Novi Marof. Mirjana Mihotan to je kategorički odbijala i svog teško bolesnog supruga dovela kući pa se potpuno sama brinula o njemu. Njena misija bila je “Željku omogućiti odlazak na rehabilitaciju u Krapinske toplice”…

Je li supruga pokojnog Željka, hrvatskog branitelja, na toplice morala gledati kao na nedosanjani san? Gdje su za njega bila ta braniteljska prava? Nema ih, nikada ih nije ni bilo, iako nije isključeno da je Željkovo oboljenje nastalo upravo kao posljedica rata.

Ipak, za pokojnog Tigra, osim njegove supruge Mirjane, brinuli su se njegovi suborci. No, spasa za Željka Mihotana nije bilo a sada niti nade za njegovu suprugu koja je nakon njegove smrti pokušala dokazati da je ovaj Tigar kroz svoje ratne zasluge osim hrvatske zastave na lijesu, zaslužio puno više.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.