Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

SVAKI NOVI AUTO IMAT ĆE ‘CRNU KUTIJU’! Za samo godinu dana velika novost na cestama

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Još jako malo i neće samo avioni imati obaveznu “crnu kutiju” (koja je zapravo narančaste boje). Naime, svi novi automobili na tržištu Europske unije morat će biti opremljeni uređajem koji funkcionira na principu crne kutije.

Dakle, taj uređaj će prikupljati i pohranjivati niz podataka poput brzine vozila, broja okretaja motora, kuta upravljanja, ponašanja pri kočenju, položaja i nagiba vozila te rada sigurnosnih sustava.

Jasno, u slučaju nesreće, uređaj je namijenjen prikupljanju podataka o vožnji, a rezultati bi trebali pomoći u istraživanju prometnih nesreća. Nakon nesreće, sami podaci ostaju u automobilu i mogu se očitati isključivo posebnim uređajima, navodi Fenix-magazin.

Za samo godinu dana

Ima i jedno ograničenje…

“Da bi se utvrdilo kako je došlo do nesreće, sud ili državno odvjetništvo može angažirati vještaka za očitavanje podataka iz EDR-a.”

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dakle, prema najavi EU, “snimanje podataka povezanih s događajima” predstavlja sustav “koji služi isključivo za bilježenje i pohranjivanje kritičnih parametara i informacija povezanih s nesrećom neposredno prije, tijekom i neposredno nakon udara”.

Što to znači? Podaci se mjere kontinuirano, ali se trajno pohranjuju samo ako senzori automobila registriraju nesreću.




Dobra vijest je da se vozači stoga ne trebaju bojati da će njihove rute ili vozačke navike biti javno dostupne…

 

 




Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.