Foto: Screenshot/YouTube

Razotkrivena velika prevara s reflektirajućim prslucima: Ovo može biti opasno

Autor: F.F

Njemački autoklub, ADAC,  je nedavno proveo test koji je otkrio da mnogi proizvođači i prodavači reflektirajućih prsluka ne ispunjavaju standarde i ne reflektiraju svjetlost kako bi trebali. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači koji moraju napustiti vozilo na cesti trebaju nositi reflektirajući prsluk kako bi ih drugi vozači lakše primijetili.

Ovi prsluci su standardni dio opreme u većini vozila i često se koriste i od strane biciklista, motociklista i djece radi veće sigurnosti u prometu.

Prsluci visoke vidljivosti su obojeni u jarkim bojama za dnevnu upotrebu i imaju reflektirajuće trake za bolju vidljivost noću. Međutim, nedavni testovi provedeni od strane ADAC-a otkrili su da mnogi od tih prsluka ne ispunjavaju očekivane standarde refleksije svjetla.

Foto: Pexels

Obratite pozornost

ADAC je kupio 14 različitih modela reflektirajućih prsluka putem internetske trgovine Amazon i podvrgnuo ih detaljnim testovima. Već pri prvom pregledu primijetili su da neki prsluci gotovo uopće ne reflektiraju svjetlost. Daljnji testovi, uključujući subjektivno ispitivanje pod različitim svjetlosnim uvjetima i fotometrijska laboratorijska ispitivanja, potvrdili su da mnogi od tih prsluka ne ispunjavaju potrebne standarde za refleksiju svjetla.

PROMETNI STRUČNJAK VLADI: Odustanite od poskupljenja cestarina

Ovi rezultati sugeriraju da je kupovina reflektirajućih prsluka putem internetskih trgovina, gdje se često prodaje jeftina roba, prilično rizična. Neispravni prsluci ne samo da ne pružaju očekivanu zaštitu već mogu predstavljati i opasnost u situacijama kada je vidljivost ključna.
Stoga je važno osigurati da reflektirajući prsluk koji koristite ispunjava potrebne sigurnosne standarde kako bi se osigurala vaša sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.