Foto: Damjan Tadic/CROPIX/ilustracija

Pješacima je najopasniji ovaj tip automobila: ‘Neka vozila su danas dosta zastrašujuća’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Opasnost koja za pješake vreba dok prelaze cestu sa sobom nosi prijetnju od teških ozljeda, a kako je pokazalo istraživanje američkog instituta koji se bavi sigurnošću na cesti, Insurance Institute for Highway Safety, nalet nekih tipova automobila može biti opasan za ljude.

Riječ je o vozilima s visokim uglatim prednjim dijelovima. Takvi automobili sa sobom donose puno veću prijetnju za život pješaka ako na njega nalete u odnosu na modele vozila s nižim i oblijim prednjim dijelom.

Rezultate ovog istraživanja je u Hrvatskoj prenio Auto klub, a obavljen je na temelju skoro 18 tisuća naleta na pješake s različitim tipovima automobila.




“Neka od današnjih vozila su prilično zastrašujuća kada prolazite ispred njih na pješačkom prijelazu. Ovi rezultati ukazuju nam na to da nas naši instinkti ne varaju. Vozila koja izgledaju agresivnije u stanju su napraviti i veću štetu”, rekao je David Harkey, prvi čovjek instituta koje stoji iza istraživanja.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak




Opasnost teških posljedica za pješake se može smanjiti, a tu je sve u rukama proizvođača automobila.

“Proizvođači imaju mogućnost učiniti vozila manje opasnima za pješake tako da snize njihove prednje dijelove i zakose maske i poklopac motora kako bi stvorili automobile sa zakošenim profilom. Masivni uglati prednji dijelovi ne donose nikakve funkcionalne prednosti na autima”, rekao je Wen Hu, voditelj istraživanja čiji rezultati pokazuju kakvi su automobili najopasniji za nanošenje ozljeda opasnih po život.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.