Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Nema kazne ako zaboravite platiti parkiranje, revolucionarna ideja će se svidjeti vozačima

Autor: K.I.

Koliko puta se vozačima dogodila situacija da su dobili kaznu jer nisu platili parking? Postoji li način da se vozače prvo upozori na kaznu umjesto aktualnog modela trenutnog kažnjavanja?

Britanski Express tako piše o peticiju koja bi mogla donijeti promjenu pravila vezanih uz samu naplatu kazni. S njom se poziva na izmjenu zakona i uvođenje novog standarda upozoravanja vozača da nisu platili parking, prije same penalizacije.

Pokretači same kampanje naglašavaju da postoji velik broj vozača koji nenamjerno zaborave platiti ili nadoplatiti parking, te da bi stoga promjena aktualne regulative bila neophodna.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Druga prilika

“Smatramo da treba postojati zakonski okvir za vlasnike parkirališta da izdaju obavijest, odnosno podsjetnik korisnicima koji su zaboravili platiti naknadu za parkiranje prije nego ih kazne”, stoji u priopćenju pokretača peticije, pa se dodaje:

“Oni koji pružaju javnu uslugu, ne bi trebali kažnjavati vozače bez da im daju drugu priliku da plate. Neki od korisnika jednostavno su zaboravljivi, a obavijest bi ih spasila kazne koja iznosi između 80 i 130 funti.”

Ovakva kampanja je uslijedila je nakon prijedloga stručnjaka iz Međunarodne zajednice za parkiranje (IPC) i Britanske udruge za parkiranje (BPA), koji zagovaraju uvođenje novih standarda. Ideja je da se vozačima omogući period od deset minuta odgode nakon isteka parkirališne karte prije same penalizacije. Da bi uopće ušla u proceduru peticija mora prikupiti više od 10.000 potpisa, a za raspravu u parlamentu potrebno je 100.000 potpisa, navodi Express.

Brojni vlasnici vozila često ignoriraju ovaj problem, a pod hitno morate u autopraonicu







Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.