Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

Evo što napraviti ako ulijete krivo gorivo u automobil, ovo nikako nemojte napraviti

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Nekima se to zna dogoditi slučajno, a ponekad je stvar greške samih benzinskih postaja, no tada će to ipak – netko drugi platiti. Nakon što je nekoliko vozača u svoja vozila umjesto benzina ulilo dizel, radi pogreške djelatnika na benzinskoj crpki Ine u Primoštenu, podsjećamo na neke važne upute…

Jasno je da korištenje krivog goriva može motoru vašeg automobila napraviti veliku štetu. Podsjetimo se kakva je razlika između dvije najčešće vrste goriva.

Dizel je mnogo gušća tvar od tradicionalnog benzina i pali se pritiskom, a ne iskrom. Zbog svoje gustoće čak i mala količina dizelskog goriva u vozilu na benzin može začepiti mlaznice za gorivo, filtre i cijevi unutar motora.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Skupa pogreška

Osim u današnjem slučaju, gdje se dogodila očigledna pogreška djelatnika, nije baš lako pogriješiti i uliti krivo gorivo. Naime, mlaznica na “pištoljima” kroz koje se toči dizel obično je veća, tako da neće ni stati u rupu za ulijevanje spremnika benzinskog goriva.

Također, ručka pištolja kroz koji se toči dizel je crna, a ona za benzin zelena, dok je vrsta goriva uvijek jasno označena na pumpi. Također, kakvo gorivo ide u automobil uvijek piše na naljepnici odmah uz rupu za utakanje.

U malo vjerojatnom slučaju da ste nalili dizel u svoj automobil ili motocikl s benzinskim motorom te primijetite grešku prije nego što počnete voziti, nemojte nipošto pokretati motor. Ako ste ipak pokrenuli motor, pripremite se na izdašniji račun, neće biti niti malo jeftino, toliko da ćete možda i otpisati svoj automobil, ovisno o tome koliko je star…




Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.