Foto: Borna Jaksic / CROPIX ILUSTRACIJA

Evo koliko Hrvata mjesečno ostane bez vozačke dozvole, jedna skupina ima problem

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Svakog dana policija ima pune ruke posla u prometu, a zbog počinjenih prekršaja veliki broj vozača ostaje bez vozačke dozvole. Kolike su konkretno te brojke otkrio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u Josip Mataija.

“Lani je što se tiče prometnih prekršaja, policija utvrdila preko njih 750 tisuća. Dakle, opet vidimo da jedan veliki broj vozača ne poštuje, a među njima imamo i onih koji stvarno ekstremno rade probleme, odnosno rade one najteže prometne prekršaje, otkrio je Mataija za HTV-ov Studio 4.

Rekao je Mataija koji faktori dovode do neopreznosti u prometu. To su stres, vremenski uvjeti, kao i stanje samog automobila. “Prosječna starost naših vozila je 14 godina. Na našim prometnicama su još uvijek i ona vozila praktički tako zvani oldtimeri, stara 30 godina i više. I kad smo radili analize, onda se dogodilo to da upravo u takvim starim vozilima su nam osobe, odnosno vozači, ginuli”, objasnio je.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

Nekorištenje sigurnosnog pojasa

Jedan od najvećih problema u prometu bio je i ostao nekorištenje sigurnosnog pojasa. “Pedeset posto onih koji su trebali koristiti sigurnosni pojas, a smrtno su stradali, nije ga koristilo. Tu mislim ne samo na vozača i suvozača, nego i putnike na zadnjim sjedištima, gdje najčešće se ne koristi sigurnosni pojas, i onda najčešće oni stradavaju.”

Iz MUP-a tako procjenjuju da je više od 30 osoba lani moglo ostati živo da je koristilo sigurnosni pojas, što se odnosi i na stražnja sjedala. A upozorava da su problem i neodgovorni roditelji koji ne osiguravaju prema propisima. “Posljedice nesreće za tu djecu su puno, puno teže nego što bi to bilo da su bili vezani”, kaže Matajia.

Tada je otkrio koliko vozača na mjesečnoj bazi zbog prekršaja ostane bez vozačke dozvole. “Mjesečno negdje 230 vozača u Hrvatskoj ostane bez vozačke dozvole. Za sitije prekršaje nema kaznenih bodova, ali šest negativnih bodova dobivate za krivi smjer na autocesti, brzoj cesti, namjerni prolazak kroz crveno, vožnja pod utjecajem alkohola, vožnju pod utjecajem droga.”

AP Photo/Rich Pedroncelli/Ilustracija/Guliver Image

Poseban problem – biciklisti

Otkrio je i koji su sudionici prometa jedini od najnediscipliniranijih. “Puno puta vidite i dođete u situaciju da svi ostali vozači stanu na pojavu crvenog svjetla, ali biciklisti jednostavno ne. Puno puta ćete ih naći da voze u zabranjenom smjeru, po jednosmjernim ulicama. Dakle, i oni sami ugrožavaju sebe i krše prometne propise”, zaključio je Mataija.




Puno Hrvata plaća za neznanje, nakon ove pogreške na cesti prijeti 60 eura kazne




Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.