Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Česta pogreška vozače košta 160 eura godišnje: ‘Ovo može biti izuzetno opasno i skupo’

Autor: Z.S.

Brojni vozači nisu ni svjesni koliko ih košta nebriga o tlaku u gumama na njihovim automobilima. Naime, mehaničari iz Walesu provjerili su pritisak na gumama 100 vozila tijekom jednog mjeseca i otkrili su da je 72 posto imalo gume koje nisu napuhane prema preporučenim smjernicama proizvođača. Čak 22 posto vozila imalo je na sva četiri kotača pogrešan tlak.

Nadalje, kod četiri od pet automobila i dostavnih vozila utvrđen neispravan tlak, greška koja može smanjiti učinkovitost vozila za čak 10 posto zbog čega vozači automobila potroše 160 eura više na gorivo. Tako govori analiza koju je proveo servis Green Flag.

Procijenjeno je da je ukupni trošak goriva zbog vozača koji imaju neispravno napuhane gume – bilo samo jedne ili sve četiri – u Velikoj Britaniji nevjerojatnih 1,4 milijuna eura godišnje. Za vozače koji su vozili sa sva četiri kotača s tlakom ispod preporučene razine proizvođača, utjecaj na potrošnju goriva su znatno je veći.

Loše za sigurnost

“Neispravno napuhane gume mogu biti loše za sigurnost, ali također imaju utjecaj na ekonomičnost potrošnje goriva koja je manja za 10 posto”, kazao je Philip Gomm, glasnogovornik zaklade za sigurnost u prometu RAC Foundation. Svaki automobil ima preporučeni tlak u gumama, koji se često nalazi na unutarnjoj strani prednjeg vrata.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak




Nedovoljno napuhana guma može rezultirati uzrokovati gubitak zraka u gumi koji bi mogao dovesti vozača u gubitak kontrole nad vozilom. Neispravni tlak guma također će dovesti do nepravilnog ili prijevremenog trošenja gume, što znači da će ih trebati češće zamijeniti, poručuju iz Green Flaga.

“Ovo može biti izuzetno opasno i skupo, stoga je važno da vozači redovito provjeravaju tlak guma na svojim automobilima, posebno kada je automobil potpuno opterećen ili ako planiraju krenuti na dug put. Gume prirodno gube tlak tijekom vremena, pa je važno redovito ih provjeravati kako bi bile napuhane u skladu s preporukama proizvođača”, poručila je Katie Lomas, direktorica Green Flaga.




Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.