fbpx
Ilustracija: Pixabay

ZVUČI KAO ŠALA: Stručnjaci su otkrili da redovno ejakuliranje smanjuje rizik od raka prostate: Evo koliko puta mjesečno bi muškarci to trebali učiniti

Autor: Zlatko Govedić

Istraživanje iz 2016. preporučuje nov način da smanjivanja rizika od raka prostate – redovna ejakulacija.

Naime, prema toj studiji, Jennifer R. Rider, s Odsjeka za epidemiologiju Javnozdravstvenog sveučilišta u Bostonu, i njezini kolege izračunali su koliko je ejakulacija mjesečno potrebno da bi se smanjio rizik od raka prostate.

Iako su istraživači uspjeli identificirati pozitivnu vezu između čestih ejakulacija i raka prostate, nisu otkrili zašto ejakulacija ima pozitivan učinak u zaštiti od raka.


Jedna je teorija bila da čin ejakulacije može izbaciti toksine iz tijela, no kako je mehanizam djelovanja nepoznat, potrebna su dalja istraživanja kako bi se to potvrdilo.

“Otkrili smo da muškarci koji prijavljuju da češće ejakuliraju, rjeđe imaju naknadnu dijagnozu raka prostate”, navode autori istraživanja i dodaju da ova velika studija pruža najjače dokaze o koristi ejakulacije u prevenciji raka prostate.

Istraživači su otkrili da muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno imaju 33 posto manju vjerojatnost da razviju rak prostate.

Međutim, važno je reći da to nipošto ne znači da će ejakulacija definitivno spriječiti razvoj raka prostate. Neophodno je ukloniti i druge čimbenike poput brze hrane s visokim sadržajem masti i toksine iz životne sredine koji pridonose problemima s prostatom. To uključuje redovno vježbanje i zdravu prehranu bogatu likopenom, selenom i vitaminom E.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.