Foto: Pixabay

ŽUDITE ZA SLATKIM NAKON OBROKA? Ovo su razlozi zašto je tomu tako, ali i načini kako ih se riješiti

Autor: Dnevno

Desert nakon jela postao je nešto uobičajeno te ga nude gotovo svi restorani. Svi dobro znamo da prevelika konzumacija šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca, prenosi RealSimple.

Rješenje? Unos što manje količine šećera.

No to i nije tako jednostavno kao što se čini. Zašto je tomu tako pokušali su objasniti dr. Michael Crupain i Mehmet Oz.

1. Čista navika

Žudnja za šećerom često je posljedica navike. Hormon za dobar osjećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji regulira razinu šećera u krvi zove se inzulin, objašnjava dr. Crupain.

“Kad jedemo šećer, inzulin se povećava u primitivnim dijelovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osjećamo dobro i pretvara naše ponašanje konzumiranja šećera u naviku”, dodao je.

Rješenje? Pokušajte pronaći zdravu zamjensku naviku kako bi “reprogramirali vaš mozak”. To može uključivati ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuću kupku. Rješenje su i kvalitetni slatkiši bez umjetnih stvari. Na primjer, 70 posto kakaovske tamne čokolade može zadovoljiti želju bez izazivanja slatkog, kaže dr. Oz.

2. Hormon gladi

Drugi razlog zašto možda žudite za desertom mogao bi biti povezan s grelinom, koji je hormon gladi, kaže dr. Oz. Neuravnotežena prehrana je jedan od razloga zašto vaše tijelo možda ne oslobađa dovoljno grelina.




Rješenje? Pokušajte održavati zdraviju, uravnoteženu prehranu, poput zdravih ugljikohidrata. Dr. Oz preporuča unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima.

“Zdravi ugljikohidrati uglavnom se sastoje od povrća poput šparoga, mahuna, gljiva, luka, rajčice i paprike”, kaže dr. Oz.

Također, prebrzo konzumiranje hrane čini to da se nakon obroka osjećate manje zadovoljno, što može rezultirati željom za više hrane i slatkiša.




3. Niska razina serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto se nakon teškog dana morate prepustiti sladoledu, to bi moglo imati veze s razinom serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja pa je potpuno logično da naše tijelo žudi za njim kada smo tjeskobni, pod stresom ili depresivni.

“Poznato je da niža razina serotonina u mozgu uzrokuje žudnju za šećerom. Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju tjeskobu”, kaže dr. Oz

Rješenje?  Pronađite zdrave načine za upravljanje razinom anksioznosti i stresa. Kako bi upravljali razinom stresa, dr. Oz predlaže vježbanje joge, meditaciju, slušanje glazbe ili neke druge tehnike opuštanja.

4. Nedostatak sna

“Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, osobito s prekomjernom konzumacijom nezdrave hrane”, kaže dr. Crupain.

“Pokušajte zaspati oko osam sati po noći kako biste imali manju vjerojatnost da ćete se prejesti slatkim poslasticama”, dodaje.

Rješenje? Uspostavite rutinu prije spavanja. Nemojte vježbati dva do tri sata prije spavanja, izbjegavajte drijemanje koje je duže od 20 minuta, pokušajte se probuditi i zaspati svaki dan u isto vrijeme i nemojte koristite mobitel sat vremena prije odlaska u krevet. Ako i dalje imate problema sa zaspanjem ili spavanjem, mogli biste imati nesanicu, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom jer bi vam mogao propisati dodatne lijekove.

5. Nedostatak hranjivih tvari

Ako vam se vrti u glavi bez šećera ili imate kronično jaku želju, vrijeme je da pozovete stručnjaka jer bi to moglo ukazivati ​​na dublji problem, poput neravnoteže šećera u krvi, odnosno hipoglikemije.

No nemojte odmah donositi zaključke jer kada vašem tijelu nedostaju određeni minerali koji pomažu u regulaciji razine inzulina, to bi također moglo utjecati na vašu želju za slatkim. Na primjer, kada naše tijelo ne dobiva dovoljno magnezija, imat će problema s unosom energije u stanice i žudit će za šećerom kako bi pomogao u podizanju razine energije.

Rješenje: Posavjetujte se s liječnikom. On vam može pomoći utvrditi što vam točno nedostaje, koliko vam je toga potrebno, te osigurati da nedostatak hranjivih tvari ne dovodi do daljnjih problema.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.