Screenshot/Youtube

Znate li zašto se prsti smežuraju u vodi? Stručnjak objasnio da to ima evolucijsku svrhu, a razlog će vas iznenaditi

Autor: Zlatko Govedić

Provedete li dulje vrijeme u vodi, primijetit ćete da vaši prsti postaju smežurani. Taj fenomen je poznat, ali i zbunjujuć. Smežuranost je specifična za prste, dok se na ostalim dijelovima tijela takva promjena ne događa.

Znanstvenici su desetljećima pokušavali razumjeti što uzrokuje smežuranost prstiju. Smatralo se da se koža bubri kada voda prodire kroz stanice kože putem procesa koji se naziva osmoza. Međutim, već 1935. godine znanstvenici su primijetili da smežurani prsti nisu prisutni kod pacijenata s prekinutim srednjim živcem, koji pomaže u kontroli aktivnosti poput znojenja i sužavanja krvnih žila.

Kasnija su istraživanja potvrdila da je smežuranje prstiju pod kontrolom živčanog sustava. Godine 2003. neurolozi Einar Wilder Smith i Adeline Cho, koji su u to vrijeme radili u Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici u Singapuru, mjerili su cirkulaciju krvi u rukama dobrovoljaca dok su bili uronjeni u vodu. Otkrili su da je došlo do značajnog pada protoka krvi u prstima jer se koža na vrhovima prstiju volontera počela smežuravati.


Kad su primijenili kremu s lokalnim anestetikom koja je uzrokovala privremeno sužavanje krvnih žila u prstima zdravih dobrovoljaca, otkrili su da je proizvela sličnu razinu bora kao uranjanje u vodu.

Prema jednoj teoriji, kada se ruke urone u vodu, znojni kanali na prstima se otvaraju, uzrokujući neravnotežu soli u koži. To aktivira živčana vlakna u prstima, što dovodi do suženja krvnih žila oko znojnih kanala. Zbog toga se gubi volumen u području vrhova prstiju, što rezultira pojavom bora. Važno je napomenuti da način na koji je gornji sloj kože pričvršćen za slojeve ispod njega utječe na oblik bora.

Smatra se da smežuranost prstiju pruža bolji hvat u vlažnim uvjetima, pomažući nam da sigurnije držimo predmete.

Istraživanja su pokazala da smežurani prsti povećavaju trenje između prstiju i predmeta koje držimo, omogućujući nam da primijenimo manju silu stiska kako bismo sigurno uhvatili predmete.

Prema tome, smežuranost prstiju u vodi ima evolucijsku svrhu i pomaže nam da bolje manipuliramo predmetima u vlažnom okruženju.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.