Unsplash

Znate li što su parabeni i gdje ih naći!? Uzrokuju rak i svi govore o njima, no znate li o čemu se radi?

Autor: Iva Hanzen

Često čujete kako biste trebali izbjegavati proizvode s parabenima, dok će proizvođači kozmetike mahnito naglašavati kako njihov proizvod ne sadrži parabene. No, znamo li uopće što parabeni jesu!? Zapravo, većina proizvoda s kojima se susrećemo svaki dan sadrži opasne kemikalije – parabene! Oni su alkil esteri p-hidroksibenzojeve kiseline, što vam možda ne znači puno, no pojam ‘kiselina’ sigurno ne ulijeva puno povjerenja. U svakom slučaju koriste se kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima, ali i u hrani te u proizvodnji lijekova i to zato što su  jeftiniji, gotovo najjeftiniji način konzerviranja. Naravno, za očekivati je da će proizvodi koji dolaze iz industrijske proizvodnje, a ne od naše omiljene bakice na placu, sadržavati konzervanse, no problem je odrediti količinu. Naime, premala količina konzervansa ne može zaustaviti rast mikroorganizama što dovodi do propadanja proizvoda, dok prevelika količina može izazvati alergiju, dermatitis ili neku drugu nuspojavu.

Također, problematično je i to što se koriste razne vrste parabena. Naime, u upotrebi je veliki broj parabena, ali su najčešće korišteni methylparaben, ethylparaben, propylparaben te butylparaben. Kada se koristi jedan ester u formulaciji, dopuštena maksimalna koncentracija je 0,4%, dok je za smjesu estera najviša dopuštena vrijednost 0,8%. Dakle, sljedeći put kada uzmete neki kozmetički proizvod u ruke, pogledajte postotak parabena. Naravno, najbolje bi bilo da ih nema, a ako postotak prelazi navedene brojke, svakako bi bilo bolje da ne kupujte taj proizvod. Posebnu pažnju obratite na dekorativnu kozmetiku, hidratantne kreme, kreme za područja oko očiju, sapune, kreme za sunčanje, šampone, balzame za usne, gelove za tuširanje,  dezodoranse, paste za zube, proizvode za kosu i brijanje i slično.

Unsplash

Svakako se informirajte o količini parabena u proizvodu koji želite kupiti jer istraživanja pokazuju da se upotreba parabena u kozmetici povezuje s nastankom tumora dojke. I ne samo da parabeni mogu dovesti do raka dojke, već i do mnogih problema s kožom poput iritacije, osipa, upala i slično. Pritom je zanimljivo da jedna petina slučajeva raka dojke otpada na one u gornjem kvadrantu dojke, tj. području koje je najbliže pazuhu, gdje vrlo često koristimo dezodoranse pune parabena. Što se tiče kože pak, treba uvijek imati na umu da sve što stavljamo na kožu, prolazi direktno kroz nju i odlazi u krvotok, što znači da na udaru parabena nije samo naša koža, već i čitav organizam.

No, sve ovo se da izbjeći. Jednostavno, pri  kupnji proizvoda za uljepšavanje i higijenu obratite pozornost na deklaraciju i izbjegavajte one proizvode u čijem su sastavu parabeni.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.