Znate li što se nalazi u popularnim ‘3 u 1’ instant kavama?

Autor: J. Kajfeš

Kava iz vrećice jednostavnija je za pripremu, no sadržaj zrna kave u njima je minimalan, a korišteno zrno lošije je kvalitete jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.

Prekomjerno uživanje kave može izazvati simptome fiziološke i psihičke ovisnosti i imati nepoželjne učinke na zdravlje. S druge strane, obična “turska kava” ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva, doprinosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to se ne bi moglo reći. Kava iz vrećice jednostavnija je za pripremu, no sadržaj zrna kave u njima je minimalan, a korišteno zrno lošije je kvalitete jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.

Ono što treba znati kod odabira instant kava je to da je glavni sastojak ovih napitaka šećer koji u kombinaciji s glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima napitku daje privlačan ukus. Treba napomenuti da hidrogenirana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš utjecaj na zdravlje kostiju.

Također, vjerovali ili ne, kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kavi. Treba znati da jedna šalica instant kave ima približno 100 miligrama kofeina, a ne preporuča se da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama. Još jedna neželjena nuspojava ispijanja instant kave je i ta da može uzrokovati prekomjerno izlučivanje kiseline.

Nescafe

Nescafe ima najmanje kave, samo devet posto. Neki od sastojaka su prirodni regulatori kiselosti, natrijeve soli limunske kiseline, a sadrži i fosfate. Udio šećera nije naveden. Česta konzumacija se ne preporučuje.

Anamaria




S Anamariom bi alergičari trebali biti oprezni jer sadrži mliječne bjelančevine. Također ima ima kalijeve i kalcijeve fosfate. Smjesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Ima samo 12 posto kave, ali zato 40 posto šećera.

Glorija

U Gloriji je čak 44 posto šećera i 10 posto kave. Također bi ju alergični na mlijeko i laktozu trebali izbjegavati jer sadrži mliječne bjelančevine i mliječni šećer. Od ostalih sastojaka tu su polifosfati, hidrogenirana biljna mast i umjetna aroma.




Jacobs

Jacobs ima najviši udio kave, 17 posto, i najmanje šećera – 38 posto. Sadrži i glukozni sirup, umjetna sladila, aspartam te acesulfam K, koji su desetljećima predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Autor:J. Kajfeš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.