Foto: Pixabay

Znate li da sinkopa može nastati pri mokrenju u stajaćem položaju! Evo kako ju prevenirati!

Autor: Dnevno

Sinkopa je iznenadni i kratkotrajni gubitak svijesti, koji traje manje od 20 sekundi, nakon kojeg slijedi spontani oporavak. U trenutku kada nastane osoba je nepomična, opuštena, slabog pulsa i vrlo plitkog disanja.

Osim sinkope, može se pojaviti i prijeteća sinkopa ili presinkopa koju karakterizira skora nesvijest, ali ne i gubitak svijesti, piše N1.

Uzrok sinkope ili gubitka svijesti

Kod većine slučajeva sinkopa nastaje zbog nedovoljne količine krvi u mozgu ili nedovoljne krvne opskrbe mozga, a neki uzroci mogu biti teške bolesti. Kod nekih slučajeva uzrok sinkope može biti nedovoljna opskrba, ali i da nešto u krvi nedostaje poput kisika ili glukoze.

Uzrok sinkope tako može kretati iz otežanog rada srca ili srčanog poremećaja te cerebrovaskularnih poremećaja poput moždanog udara što je rjeđi slučaj. Na nastanak sinkope mogu utjecati i trudnoća, anemija, hiperventilacija te hipoglikemija.

Vazovagalna sinkopa

Vazovagalna sinkopa ili neurokadriogen je najčešća i bezazlena, a događa se u trenucima stresa, jake boli, straha, treninga ili pojačane tjelesne aktivnosti, pretjerano izlaganje hladnoći ili toplini te korištenje alkohola ili drugih opojnih sredstava.




U ovom slučaju  pojavljuju se simptomi mučnine, slabosti i blijedila nakon kojih slijedi kratkotrajan gubitak svijesti.

Uzrok vazovagalne sinkope je u autonomnom živčanom sustavu, a ova vrsta se češće pojavljuje kod mladih ljudi do 13 godina te kod žena.

Mikcijska sinkopa




Mikcijska sinkopa karakteristična je kod muškaraca jer se događa pri mokrenju u stajaćem položaju. Do omaglice i gubitka svijesti može doći zbog naglog ustajanja iz kreveta zbog mokrenja. Naglo pražnjenje mokraćnog mjehura izaziva proširenje krvnih žila i spuštanje krvnog tlaka što otežava dolazak krvi do mozga.

Slična pojava je i sinkopa izazvana kašljem koja se javlja kad se smanji količina krvi koja se vraća u srce u naporu. Ove vrste sinkope su karakteristične za starije osobe.

Kardiogena sinkopa

Ova vrsta sinkope nastaje zbog srčanih problema poput aritmije srca ili tromboze, a do iste mogu dovesti određena problematična kardiološka stanja poput usporenog i nepravilnog rada srca, koronarne bolesti, kardiomiopatije i slično.

Liječenje sinkope

Liječenje sinkope provodi se liječenjem i odstranjivanjem uzroka. Kod nekih slučajeva neće biti potrebno liječenje, no svakako je važno obratiti se liječniku ukoliko se događa kratkotrajni gubitak svijesti.

Prevencija sinkope

kroz dan pijte mnogo tekućine jer ona pomaže radu srca
provjeravajte tlak, ako je visok promijenite prehranu i obratite se liječniku
ako imate nizak krvni tlak konzumirajte slanu hranu i puno tekućine
ne prejedajte se i smanjite suvišne kilograme
ako znate da ćete dugo stajati u narednom periodu, popijte oko pola litre vode prije toga
nemojte naglo ustajati
hodajte barem 10 tisuća koraka dnevno, krećite se i bavite se barem laganom tjelovježbom

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.