FOTO: Shutterstock

Znanstvenici su rekli svoje! Objasnili što je bolje piti ujutro – kavu ili čaj

Autor: Dnevno.hr

Kako bi se ujutro što prije razbudili svatko priprema svoj omiljeni napitak. Dok je za neke to vruća šalica kave, drugi pak vole posegnuti za šalicom čaja. Ipak, što je zdravije? Nutricionistica Tamar Samuels smatra kako odgovor na to pitanje i nije toliko jednostavan već ‘leži’ u činjenici da ovisi od osobe do osobe.

Samuels kaže da se učinci kofeina mogu osjetiti u roku od 45 minuta nakon konzumacije, a mogu trajati i do 10 sati, a kava i čaj sadrže različite količine kofeina.

“Jedna šalice kave ima oko 95 miligrama kofeina, a šalica crnog čaja sadrži oko 48 miligrama. U šalici zelenog čaja nalazi se oko 29 miligrama kofeina. Dakle, učinci kofeina najviše će se osjetiti nakon ispijanja šalice kave koja sadrži i najviše kofeina”, objašnjava za Huff post.

Dodaje i kako se kofein metabolizira putem enzima u jetri, a određene genetske mutacija utječu na to hoće li taj proces teći brzo ili sporo. Samuels navodi da gotovo polovica svjetske populacije ima varijantu gena zbog koje se sporo obrađuje kofein.

Napominje da osobe koje se bore s kroničnim stresom ne bi trebale unositi kofein u organizam jer može izazvati nuspojave kao što su: nesanica, probavni problemi, tjeskoba te povišen krvni tlak, ali male količine mogu vam dati zdravi poticaj.

“Problem s unosom kofeina ujutro je to što je razina kortizola već visoka, a kofein to dodatno povećava što može dovesti do tjeskobe i nervoze”, pojasnila je Samuels i dodala da biste uz šalicu kave ili čaja ujutro trebali i pojesti nešto kako bi se ovo stanje izbjeglo.

Neka istraživanja sugeriraju da kava može biti korisna za ljude koji imaju određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes tipa 2 ili neke probleme sa srcem. Osim toga, kava pozitivno utječe i na metabolizam. Još jedna zdravstvena dobrobit jave je visoka razina antioksidansa.




Kava sadrži i visoke razine polifenola koji mogu pomoći u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, pa čak i u kontroli tjelesne težine.

Osobe koje ne mogu podnijeti visoke razine kofeina trebale bi ujutro piti čaj jer čak sadrži manje kofeina nego kava.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.