Znanstvenici otkrili uzrok opadanja kose, učinkoviti lijekovi uskoro na tržištu

Autor: M.S.

Djelomična ćelavost, koja kod muškaraca uzrokuje rast mikroskopskih dlačica na tjemenu, pogađa čak 80 posto muškaraca, a znanstvenici su otkrili tri puta veću količinu lipidne tvari zvane prostglandin D2 (PGD2) kod muškaraca koji gube kosu, u odnosu na one guste zdrave kose.

Moguće je da mušku ćelavost uzrokuje protein koji se nalazi u vlasištu, a koji zaustavlja rast kose. To je zaključak nove studije čiji bi rezultati mogli napokon rezultirati proizvodnjom učinkovitog lijeka protiv ćelavosti.

– Studija će vjerojatno dovesti do novih proizvoda koji potiču rast kose, a temelje se na tehnologiji prostaglandina – rekao je Anthony Oro, epitelijalni biolog na Sveučilištu u Stanfordu, za Medical Daily.

Djelomična ćelavost, koja kod muškaraca uzrokuje rast mikroskopskih dlačica na tjemenu, pogađa čak 80 posto muškaraca, a znanstvenici su otkrili tri puta veću količinu lipidne tvari zvane prostglandin D2 (PGD2) kod muškaraca koji gube kosu, u odnosu na one guste kose. Kad je PGD2 dodan uzgojenim folikulama, kosa je počela znatno kraće rasti, a jedan od derivata tog proteina potpuno je zaustavio rast kose. PGD2 je iskušan i na miševima, kod kojih je protein također zaustavio rast dlake.

Novo istraživanje potvrđuje starije studije, kojima je dokazano da su matične stanice koje stvaraju kosu netaknute čak i u ćelavih muškaraca, ali da su folikule smanjene i proizvode tanju i kraću kosu, sve dok se toliko ne smanje da niti ne probijaju sloj kože na vlasištu.

Na kraju, znanstvenici vjeruju da bi novi preparat za sprečavanje gubitka kose mogao doći u obliku losiona, koji bi se nanosio na dlake i utjecao na protein koji zaustavlja rast kose.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.