Foto: Pexels

Znanstvenici otkrili može li se mozak oporaviti od alkohola: Rezultati su zapanjujući

Autor: F.F

Pokoju čašicu alkoholnog pića mnogi smatraju čak i zdravim, ali svima je jasno kako alkohol brzo može postati problem. I to ozbiljan. Pretjerana konzumacija alkohola može pridonijeti različitim zdravstvenim problemima. Alkohol može oštetiti jetru, uzrokovati probleme sa srcem, oštetiti probavni sustav i oštetiti mozak.

Osim svega navedenog, povećan je i rizik od ozljeda, jer konzumacija alkohola povećava rizik od nesreće, ozljeda ili pak nasilja. Koliko je alkohol opasan za naše zdravlje dokazalo je i novo istraživanje, čiji je cilj bio otkriti koliko je vremena potrebno našem mozgu kako bi se oporavio od pretjerane konzumacije alkohola, prenose Nezavisne.

Vjetrovi vam mogu reći puno toga o vašem zdravlju: Stručnjak ističe kada je vrijeme za liječnika

Dugi period

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Stanford istraživalo je utjecaj trijeznosti na mozgove alkoholičara. Studija je uključivala 133 sudionika, od kojih je 88 bilo ovisno o alkoholu. Znanstvenici su pratili promjene u mozgovima sudionika tijekom sedam mjeseci nakon što su prestali piti.

Foto: Pexels

Rezultati istraživanja pokazali su da mozgu treba 7,3 mjeseca da se oporavi od učinaka alkohola. Tijekom tog razdoblja, sudionici koji su prestali piti iskusili su značajno poboljšanje debljine moždane kore. Znanstvenici su naglasili da ovi rezultati podržavaju ideju o adaptivnim i korisnim učincima trajne trijeznosti na strukturalni oporavak mozga.

Važno je napomenuti da je studija provedena na relativno malom uzorku ispitanika, stoga su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili pozitivni nalazi.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.