Screenshot/Youtube

Znanstvenici otkrili kako izdržati noćnu smjenu: Ovo je strateška kombinacija kraćih ciklusa spavanja

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija pokazuje da su kraća spavanja tijekom noćnih smjena bolji za održavanje budnosti i svježine.

Biomedicinska znanstvenica Sanae Oriyama sa Sveučilišta u Hiroshimi (Japan) pregledala je rezultate triju prethodnih studija kako bi ocijenila prednosti kraćeg spavanja tijekom simuliranih 16-satnih noćnih smjena.


Zaključila je da kombinacija dvaju kraćih spavanja ima najbolje rezultate u održavanju budnosti i smanjenju umora. Spavanje dulje od 120 minuta bilo je manje učinkovito u borbi protiv pospanosti tijekom smjene.

Strateška kombinacija

“Spavanje od 90 minuta za održavanje dugoročne učinkovitosti i 30-minutno spavanje za smanjenje umora i očuvanje brzih reakcija, kao strateška kombinacija kraćih spavanja, može biti dragocjena za radnu učinkovitost i sigurnost rano ujutro”, kaže Oriyama.

U studiji je sudjelovao 41 volonter. Bili su podijeljeni u tri skupine: oni koji nisu spavali tijekom smjene, oni koji su spavali 120 minuta, i oni koji su spavali dva puta po 90 i 30 minuta. Volonteri su bili podvrgnuti testovima brzine i točnosti na zadatku svaki sat tijekom noćne smjene, a također su procijenili svoju razinu umora.

Kod sudionika koji su dulje spavali, pospanost je obično nastupila oko 4 ujutro, dok se za one koji su spavali kraće to pomaknulo na oko 6 ujutro. Umor se osjetio između 4 i 9 ujutro, pri čemu je grupa koja je spavala dvaput osjećala manji umor u usporedbi s onima koji su spavali punih 120 minuta.

Unatoč tome, nijedan obrazac spavanja nije poboljšao kognitivne zadatke, iako su oni koji su trebali više vremena da zaspe za 90-minutno spavanje imali lošije rezultate.

Razlog za to može biti činjenica da prirodni ciklus spavanja traje 90 minuta, pa buđenje neposredno prije nego što se taj ciklus završi može imati negativan utjecaj na tijelo.
Profesor upozorio na ozbiljan problem koji muči sve više mladih Hrvata: ‘To je nova epidemija’

Korisno za hitne službe

Iako se ne preporučuje raditi cijelu noć, ponekad se to jednostavno ne može izbjeći, napose u hitnim službama.

Primjerice, u Japanu medicinske sestre obično smiju spavati samo do dva sata tijekom 16-satne noćne smjene. Ovo istraživanje može imati primjenu i u drugim scenarijima.

“Idealno vrijeme i raspored spavanja tijekom dugih noćnih smjena trebaju daljnje razmatranje, Rezultati ove studije mogu koristiti ne samo radnicima u noćnoj smjeni, već i majkama koje brinu o dojenčadi kako bi smanjile umor zbog nedostatka sna”, zaključuje Oriyama.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.