Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Znanstvenici došli do zapanjujućeg otkrića o covidu-19: Ovo se događa osobama koje su teško oboljele

Autor: Zlatko Govedić

Najnovija otkrića pokazuju da gotovo trećina osoba koje su ozbiljno oboljele od covida-19 ima višestruke nepravilnosti organa na snimkama magnetske rezonancije pet mjeseci otkako su otpuštene iz bolnice.

Na temelju uzorka od 259 osoba koje su bile hospitalizirane zbog covida-19 i 52 osobe u kontrolnoj skupini koje nisu imale bolest, otkriveno je da su osobe s dugotrajnim covidom-19 imale 14 puta veću vjerojatnost da imaju nepravilnosti u plućima, triput više u mozgu i dvaput više u bubrezima”, kaže profesorica kardiovaskularne medicine Betty Raman sa Sveučilišta u Oxfordu (Engleska, UK).


Raman je voditeljica istraživanja “C-More” koje proučava dugoročne štetne učinke covida-19.

U bliskoj budućnosti iskorijenit ćemo jednu od najopakijih bolesti: ‘Novo cjepivo je učinkovito i jeftino’

Osnovna teorija bila je da SARS-CoV-2 (koronavirus koji uzrokuje covid-19) direktno inficira stanice različitih organa. No, kako su se stekli novi podaci, razvilo se složenije razumijevanje bolesti.

Neke osobe doživjele su hiperaktivnu reakciju imunosnog sustava, poznatu kao “citokinska oluja”, koja je prouzrokovala nenamjernu štetu organima koji nisu bili izravno napadnuti virusom.

Prema riječima stručnjaka, studija C-More važan je napor kako bismo bolje razumjeli dugoročne učinke COVID-19 na zdravlje više organa.
Rezultati nam ukazuju na važnost opreza u vezi s potencijalnim dugotrajnim posljedicama bolesti i važnost cijepljenja, posebno za osobe koje su u riziku od teških infekcija.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.