Živi organizmi u nama – od trakavice do graha, crvića i buba

Autor: M.S.

Ova priča je puna slika i izraza poput 'iscjedak' ili 'polaganje jajašaca', a sve vrvi crvima i ličinkama. No, ako vas zanima što sve može preživjeti u ljudskom organizmu i kakve su posljedice, pročitajte.

Iako vama možda to nije očito, u tijelu vam mogu vrlo uspješno živjeti razni strani organizmi, od široko poznate trakavice preko razno-raznih crva do biljke. Da, biljke, kojoj paše vlažna hranjiva površina kakva je stjenka pluća, na primjer.

Pogledajte što sve može preživjeti u vašem tijelu. Naravno, ako ste hipohondar, možda nije pametno da nastavite čitati.

Plućni grah

Amerikanac Ron Sveden, kojem je već bila dijagnosticirana kronična opstruktivna bolest pluća, pojavio se u bolnici na pregledu. Rendgensko snimanje je otkrilo tamnu masu na njegovom lijevom plućnom krilu, no biopsijom je utvrđeno da nije riječ o karcinomu. Nije bilo druge nego da se čovjeka ‘otvori’. Zavirivši u Ronov prsni koš, liječnici su našli stabljiku graha visoku nešto višu od centimetra. Ron je naime, jeo grah te mu je jedno malo manje kuhano zrno uletjelo u ‘krivi kanal’, došlo do pluća i naišlo na povoljne uvjete za rast.

Mijaza

Vjerojatno druga ili treća najgadnija stvar na svijetu, mijaza je poznata i pod frazom ‘crvi ti rastu pod kožom’. Najčešće se dobiva za putovanja po tropskim predjelima planete a proces zaraze je sljedeći: Muha snese jaja na rublju koje se suši ili jajašca na sebe preuzme, recimo, komarac. Nakon toga, jajašca dođu u kontakt s kožom te se nakon izlijeganja crvi zakopaju pod kožu. Nastaje mala potkožna grudica koja se s vremenom sve više povećava, kako ličinke rastu. Osoba može osjetiti peckanje, svrbež ili vidjeti kretanje pod kožom, a ponekad su vidljivi i dijelovi larvi, koje narastu i do 2,5 centimetara. Nakon toga imate nekoliko opcija – ili čekati 2 do 3 mjeseca da ličinke same izađu i priuštiti nekom psihijatru ljetovanje ili krstarenje, ili oduzeti ličinkama dovod zraka vazelinom, ili dopustiti doktoru da izvadi ličinke.




‘Bube su u glavi…’

Muhe se, osim što liježu jajašca po rublju ili tijelu, znaju zavući i u uho, nos ili oko i tamo ostaviti svoje potomke ‘na čuvanje’. Kad se crvi izlegnu u tim područjima, čekaju vas pravi problemi, a ne ‘samo’ vađenje crva iz kože. U uhu, larve koje kopaju nježno tkivo u potrazi za hranom mogu uzrokovati zujanje u uhu ili smrdljivi iscjedak. U nosu uzrokuju krvarenje i već spomenuti iscjedak. No najveći je problem kad se probiju do mozga i tamo ukopaju, odnosno nastave s objedom.




Crvići

Kožna Larva migrans je mali crvić koji vam se iz zemlje ili pijeska zakači na kožu i besciljno njome luta. Preživljava od 2 do 3 tjedna, a nema nekih težih posljedica u slučaju zaraze. Samo opak svrab koji prati putanju crvića. On se kreće brzinom od centimetar na sat, a nije ga teško uočiti – gdje god da prođe, za sobom ostavlja osip koji izgleda kao crvena traka. U zemlju ili pijesak dolaze putem zaraženih pasa ili mačaka, odnosno njihovim izmetom.

Dobra stara…

U crijevima prebiva već dobro poznata trakavica. Ona tamo dolazi u obliku larve kojom može biti zaražena loše termički obrađena svinjetina, a može živjeti s, odnosno u vama i do 20 godina. Većina ljudi nema simptoma, dok ostali nemaju apetita, brzo gube težinu, imaju proljev, slabi su i mučno im je. Kad se ličinka trakavice razvija u crijevima, nema nekih značajnih problema, a sve je vrlo izlječivo. No kad u organizam uđu jajašca trakavice može doći do znatnih komplikacija. Jajašca mogu proći kroz stjenke probavnog sustava i ući u krvotok, gdje počinju rasti. Naravno, kad dovoljno narastu i naiđu na usku žilu, oni se zaglave i začepe krvotok čineći ciste. Ako se zaglave u mozgu, može doći do demencije, napadaja, pa i smrti.

Blizanac u blizancu

Ponekad, ako žena nosi blizance, može doći do poremećaja u razdvajanju zametaka, te se jedan blizanac može naći unutar drugog. Naravno, ovaj prvi je slabo razvijen i samo ponekad mu narastu drugi dijelovi organizma osim nerazvijene kralježnice, no zna se natu naći i probavnih traktova ili moždanog tkiva. U velikoj većini slučajeva, nerazvijeni blizanac se uoči ubrzo nakon poroda, ako se nastanio u djetetovom abdomenu ili mu otežava hranjenje. No u ostalim slučajevima, fantomski blizanac može se uočiti samo rendgenskim snimanjem godinama kasnije.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.