Žene na stresnom poslu imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti

Autor: hina

Nesigurnost u zadržavanje radnog mjesta također je povezana s višim rizikom od visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i prekomjerne težine.

Žene koje imaju stresan posao imaju 40 posto viši rizik za srčani ili moždani udar ili začepljenje arterija od onih koje su na poslu opuštenije, prema istraživanju objavljenom u nedjelju.

Nesigurnost u zadržavanje radnog mjesta također je povezana s višim rizikom od kardiovaskularnih problema poput visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i prekomjerne težine, naglašavaju autori tog istraživanja predstavljenog na godišnjoj konferenciji “American Heart Asssociation” proteklog vikenda u Chicagu.

Znanstvenici su analizirali stres na poslu kod 17.415 zdravih žena tijekom 10 godina. Pod stresnim radnim mjestom autori podrazumijevaju zahtjevno radno mjesto s malo ili bez ovlaštenja, bez mogućnosti izražavanja kreativnosti ili talenata.

– Naše istraživanje pokazuje da se dugoročno uz stresna radna mjesta pojavljuju karidovaskularni problemi – naglasila je dr Michelle Albert iz bonice za ženske bolesti u Bostonu, glavna autorica tog istraživanja koje je financirao Američki zdravstveni institut (NIH).

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.