fbpx

Žene imaju ‘potencijalno neograničene zalihe jajnih stanica’

Autor: P.R.

Američki tim stručnjaka tvrdi da jajnici sadrže matične stanice koje 'spontano' mogu generirati u zrela jaja u laboratoriju, a takvo otkriće pobija prijašnje stajalište da žena ima određen broj jajnih stanica čiji broj i kvaliteta postepeno opadaju do menopauze.

Žene će biti u mogućnosti roditi i u kasnijoj životnoj dobi koristeći vlastite jajne stanice, tvrde znanstvenici otkrivajući da žene zapravo posjeduju potencijalno neograničen broj jajašaca, piše Telegraph.

Američki tim stručnjaka tvrdi da jajnici sadrže matične stanice koje ‘spontano’ mogu generirati u zrela jaja u laboratoriju, a takvo otkriće pobija prijašnje stajalište da žena ima određen broj jajnih stanica čiji broj i kvaliteta postepeno opadaju do menopauze.

Vođen doktorom Jonathanom Tillyjem iz opće bolnice u Massachusettsu, istraživački tim uspio je identificirati i izvući matične stanice koje imaju potencijal postati zrela jaja, ociti, budući da nose jedinstven protein DDX4.


Studija koja je objavljena u Nature Medicine prema mišljenju doktora Tillyja otvara vrata razvoju nepredviđenih tehnologija za prevladavanje ženske neplodnosti ili čak odgađanja prestanka ovulacije.

– Mislim da se otkrićem stvara i prilika da nekad u budućnosti možemo doći do neograničenog izvora ljudskih jajnih stanica – dodao je doktor Tilly.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.