fbpx

Žene diljem SAD-a odstranjuju svoje dojke zbog iracionalnog straha od raka

Autor: Z. K.

Najnovija medicinska izvješća pokazuju da je broj žena u SAD-u koje se odlučuju na odstranjivanje dojki odnosno mastektomiju veći nego ikad u povijesti. Ne znamo dali je za to zaslužna Angleina Jolie koja se prije nekoliko mjeseci odlučila podvrgnuti ovom postupku ili je za to zaslužna globalna kampanja straha i panike kada je rak u pitanju, sigurno je samo da farmaceutska industrija u suradnji s klinikama za rak u ovom trenutku zarađuje više nego ikad na ženama koje bez razloga odlučuju osakatiti svoje tijelo i to sve zbog iracionalnog straha od raka dojki.

Istraživanja pokazuju kako je alarmantan broj žena suočenih s rakom jedne dojke odlučilo se za masektomiju i druge dojke iako za to nije bilo potrebe. Isto tako raste broj žena koje bez ikakvog razloga odlučuju odstraniti obje dojke samo zato što možda imaju genetsku predispoziciju za nastanak raka. U SAD-u masektomija je postala uobičajen proces a dokazano je da je ona utemeljena na strahu više od ijednog znanstvenog elementa. Naprotiv sva stručna istraživanja ne ukazuju na ništa što bi ovim postupkom mogli znatno povećati preživljavanje kod žena ako do raka i dođe.
Iako mnogi znanstvenici nisu uspjeli potvrditi dobrobit ovog brutalnog postupka, popularnost bezrazložne masektomije nevjerojatno raste.

Neinformirnost je namjerna?

Neinformiranost žena veliki je problem kada je u pitanju rak dojke. To je uspijela potvrditi i dr. Shoshana Rosenberg pri Dana-Fraeber klinici za rak kod žena sa studijom provedenom nad 123 žene u dobi od 40 godina, a koje su se odlučile na masektomiju obje dojke iako je rak prijetio samo jednoj. Većina ispitanih žena nije imala genetsku predispoziciju za rak dojke.


Sve žene su kroz provedenu studiju rekle kako su se na masektomiju odlučile zbog straha te da bi bi povećale stopu preživljavanja. Šokantno je da mnoge ispitane žene barataju potpuno krivim informacijama te da prije obavljanja postupka nisu bile dovoljno informirane da bi donosile odluke. Ispostavilo se da žene koje se odlučuju napraviti masektomiju nemaju uvid u postupak masektomije te da nisu bile dovoljno upućene u posljedice tog postupka. Dok znanost upozorava kako će samo 2 posto žena izvući neku korist od masektomije žene u ovoj studiji bile su uvjerene da je riječ o broju preko 10 posto. Više od polovine žena nije imalo pojma kako će njihovo tijelo izgledati nakon zahvata no velik broj žena u ovom istraživanju potvrdilo je kako je njihov osjećaj seksualnosti nakon zahvata znatno oštečen. ' 'Naše istraživanje dokazalo je kako liječnici ne obavljaju svoju dužnost o pravom i istinitom informiranju oboljelih žena. Isto tako dokazujemo kako je strah jedini pokretač popularnosti ovog postupka i to je ono što je zabrinjavajuće' naglasila je Rosenberg te uputila na njihovu nedavnu studiju objavljenu u časopisu Annals of Internal Medicine koja pokazuje kako je industrija glavni krivac za rak i širenje straha od raka. Naime, istraživači sa Dan-Farber instituta za rak u Bostonu na čelu s dr. Rosenberg otkrili su kako su žene jednostavno krivo razumiju što postupak može pozitivno i negativno učiniti njihovu tijelu. Najčudnije je to što postupak masektomije ima puno više negativnih utjecaja na tijelo i život nakon postupka nego što ima pozitivnih. No, žene nad kojima je ova studija rađena nisu upoznate s nedostacima dok su pozitivni dijelovi prenapuhani pa se mnogi znanstvenici i liječnici pitaju odakle ta neinformiranost i da li je ona namjerna.

Prije nekoliko mjeseci cijeli svijet je gledao u ustrašenu Angleinu Jolie koja je svoj strah od raka riješila upravo ovim postupkom. Naravno taj strah je nestao odmah nakon zahvata i svi mainstream mediji brujali su o tome kako si je jedna od najslavnijih glumica današnjeg vremena bezrazložno odrezala grudi. Naravno, mediji su opravdali strah slavne glumice slaveći njezin postupak iako taj postupak nije znanstveno utemeljen niti je njezina odluka dobar primjer bolesnim ženama u svijetu. Kako je i očekivano, trend masektomije nakon tog događaja znatno raste i sve više žena odlučuje se ovim nepotrebnim postupkom osakatiti svoje tijelo iako ovaj postupak nije nikakva garancija za preživljavanje kod žena s predispozicijom za rak ili bez nje. Gotovo je nemoguće ne povezati nove trendove rezanja dojki i javnom odlukom slavne Jolie. Zanimljivo je naime, ako u Google upišete masektomija, recimo s ciljem informiranja, prva informacija koju ćete dobiti zapravo je tužna priča Angleine Jolie koja opravdava ovaj strašan postupak na svome tijelu. No, priča uopće nije tužna nego je izuzetno opasna jer Angie je očito poslužila kao dobar alat farmaceutskom i medicinskom lobiju. Nakon njena postupka broj žena koje se odlučuju na isti postupak se udvostručio a taj broj i dalje raste. Naime, Jolie je nedavano najavila kako planira izvaditi i jajnike. Naravno, učini li to, popularnost vađenja jajnika mogla bi također zatresti svijet.

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.