Foto: Pexels

Žena mislila da je mamurna, ustvari se radilo o opasnom stanju: ‘Došlo mi je da vrištim’

Autor: F.F

Alex Bowles otkrila je kako je preživjela “mamurluk”, koji je zapravo bio puno ozbiljnije stanje. Tada 23-godišnjakinja je otkrila kako se probudila sa snažnom glavoboljom, a sve je pripisala mamurluku. Večer prije bila je na obroku i piću s prijateljima pa je zaključila kako je to razlog njezine snažne glavobolje dan kasnije. Ostatak vikenda provela je kod kuće, u nadi da će joj se stanje poboljšati…

Ipak, do ponedjeljka joj se stanje nije poboljšalo, dapače. Opisala je kako se osjećala “kao da joj nedostaje pola glave”, a sve je kulminiralo kada je počela brbljati čudne i besmislene riječi. Njezina spremačica je primijetila da Alex nije dobro te je Britanka završila u bolnici. Tamo su liječnici otkrili kako Alex ima ugrušak i krvarenje na mozgu.


Alex zbog toga nije mogla pravilno pričati, kao ni čitati, pisati ili razumjeti te se i danas s 32 godine na leđima bori s čestim umorom i razumijevanjem svega oko sebe. Svega četiri godine nakon što je pretrpjela moždani udar, ista se stvar dogodila i njezinoj majci.

Foto: Unsplash

Mislila je da se radi o mamurluku

“U petak navečer sam bila na piću sa svojim prijateljima i sljedeći dan sam se osjećala užasno. Popila sam par gin-tonika, pa sam glavobolju pripisala mamurluku. Kada sam otišla u kupovinu, nisam mogla stajati, morala sam sjesti. Teško je objasniti kako sam se užasno osjećala. Bilo je to puno više od običnog mamurluka”, otkriva djevojka iz Brentwooda u razgovoru s Daily Mailom.

Potom je ispričala kako je stigla u bolnicu nakon intervencije spremačice te kako se tamo osjećala užasno. Nije mogla sjediti, a liječnici su sumnjali na tešku, jaku glavobolju. No, jedan od njih inzistirao je na CT-u, te je nakon određenog čekanja snimka pokazala da se radi o moždanom udaru. Alex je pretrpjela i ishemijski i hemoragijski moždani udar – ugrušak i krvarenje na mozgu.

“Rečeno mi je da je moždani udar vjerojatno bio uzrokovan kombinacijom stvari: Dugim letom na kojem sam bila u Las Vegasu mjesec dana prije, steroidima koje sam uzimala za ulcerozni kolitis i kontracepcijskom pilulom”, otkrila je Alex.

Napitak koji svatko može pripremiti kod kuće joj je promijenio život: ‘Navukla sam se’

Ponovno je učila puno toga

Ispričala je kako je mogla čuti i slušati svoju majku u bolnici, ali nije mogla normalno razgovarati s njom. Stalno je izgovarala “nasumične riječi”, a nakon odlaska iz bolnice morala se uvelike osloniti na svoju obitelj i prijatelje. Više od godinu dana nije mogla raditi svoj posao u utočištu za životinje, a potom su uslijedile i terapije.
“Morala sam izdržati puno terapija i vježbi za mozak, što mi je bilo jako teško. Učili su me jednostavnim zadacima i došlo mi je da vrištim, pa nisam dijete. Ali morala sam toliko toga ponovno naučiti. Teško sam prihvatila da sam drugačija, zbog čega sam bila ljutita i tužna. Život mi se potpuno promijenio”, priča Alex.

Njezina majka je četiri godine kasnije također pretrpjela moždani udar, ali je samo nekoliko dana kasnije izašla iz bolnice. Alex i njezina majka su nakon svega otvorile svoj posao s čajevima, a pritom su i organizirale grupu za ljude koji su pretrpjeli moždani udar.

“Mislim da postoji stigma da se moždani udar događa samo starim ljudima. Nadam se da će moje iskustvo istaknuti znakove moždanog udara i pomoći ljudima da znaju na što trebaju paziti. Prava podrška je ključna, ne bih željela da se itko osjeća usamljeno kao ja”, zaključila je.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.