Klasične vs. moderne garniture za vaš dom
ŽELITE ŽIVJETI DULJE? Ova masnoća povoljno utječe na dugovječnost! Evo u kojoj hrani se nalazi!
Posljednjih godina mnoštvo je studija proučavalo odnos između jedenja zdravih masnoća i zdravlja srca. Međutim, nova je studija usmjerila pozornost na to kako jedna određena masna kiselina utječe ne samo na kardiovaskularno zdravlje, već na cjelokupno zdravlje i dugovječnost.
U časopisu Nature Communications objavljena je analiza istraživanja masnih kiselina i njihova utjecaja na organizam. Ovaj rad sažima nalaze iz 17 prošlih studija koje su proučavale razinu omega-3 masnih kiselina u krvi.
Istraživači su priznali da su podaci o omega-3 tijekom godina često pokazali blagodati prisutnosti masnih kiselina kad je u pitanju kardiovaskularni sustav našeg organizma, no kritičari ovih prošlih studija istaknuli su da čimbenici koji se javljaju uz omega-3 masne kiseline, također mogu pridonijeti dobrom stanju i duljem životnom vijeku.
Autori novog rada proučavali su razinu omega-3 u krvi u 42.500 ljudi tijekom 16 godina, od kojih je gotovo 16.000 umrlo. Istraživači su uzroke smrti podijelili u tri kategorije: kardiovaskularne bolesti, rak i svi drugi uzroci zajedno. Znanstvenici su otkrili da se rizik od smrti zbog tih uzroka smanjio između 11% i 15% za osobe koje su imale višu razinu omega-3 u krvi.
Zaključci studije dali su nova saznanja.
Studija je pokazala da su oni ljudi s višim razinama omega-3 u krvi živjeli dulje od onih s nižim razinama. Drugim riječima, oni ljudi koji su umrli s relativno niskim razinama omega-3 umrli su prerano, tj. možda bi živjeli i duže da im je razina viša.
Sažetak studije također napominje da je kod ljudi s visokim indeksom omega-3 čak 13% manja vjerojatnost da će prerano umrijeti u odnosu na one s niskom razinom omega-3.
To znači da prisutnost omega-3 može usporiti cjelokupno starenje.
Ova analiza otkriva da omega-3 masna kiselina ne služi samo naporima za održavanje kardiovaskularnog zdravlja, već, kako studija kaže: omega-3 “može povoljno utjecati na cjelokupno zdravlje i tako usporiti proces starenja”, piše portal EatThis.
Omega-3 masne kiseline nalaze se u lanenim sjemenkama, sardinama, inćunima, chia sjemenkama, lososu, orasima, maslinovom ulju.
ZADNJE VIJESTI
Pomicanje sata može znatno utjecati na vaše zdravlje: Na udaru su ove skupine ljudi
Sa samo dva prirodna sastojka napravite sprej koji pomaže protiv alergija: Evo i gdje ga koristite
Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’