fbpx
Pexels

Želite zdravije srce i krvožilni sustav? Odsada ćete mnogo češće prati zube! Evo u čemu je ‘kvaka’

Autor: Zlatko Govedić

Osobe koje peru zube tri ili više puta dnevno rjeđe imaju zdravstvene tegobe arterija i srca, pokazuje preklanjska južnokorejska studija. I dotada se znalo da loša oralna higijena dovodi do pojave bakterija u krvi, što može izazvati razne upale, a one pak mogu povećati rizik od nepravilnog rada srca (fibrilacije), kao i zastoja srca.

Istraživači su deset godina pratili životne navike 161.000 Korejaca u dobi od 40 do 79 godina. Ni kod koga od njih dotad nije zabilježena fibrilacija, kao ni zatajenje srca.

Podvrgnuti su rutinskom liječničkom pregledu između 2003. i 2004. godine i tada su prikupljene informacije o njihovoj visini, masi, rezultatima laboratorijskih pretraga, podaci o bolestima, načinu života, zdravlju zuba i usne šupljine, te o oralnoj higijeni.


Tijekom deset godina, 3 posto praćenih osoba razvilo je fibrilaciju, a 4,9 posto srčani zastoj. Rezultati su pokazali da je pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano s deset posto manjim rizikom od fibrilacije i 12 posto nižim rizikom od zastoja srca.

Istraživači navode da često dnevno pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprječava da dospiju u krvotok.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.