Otkriveno koliko često treba mijenjati četkicu: ‘Zube ne perite nakon obroka’
ŽELITE SMRŠAVJETI? Ova niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode pravi je izbor za vašu prehranu
Celer (Apium) jest rod trajnica iz porodice štitarki (Apiaceae). Odličan je izbor ako želite smršavjeti jer je on niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode.
Usto je izvrstan izvor kalija i kalcija koji su vrlo važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog tlaka i rad živčanog sustava. Celer ima i visok sadržaj antioksidansa – sadrži veliku količinu vitamina C i željeza.
Vrijedno je zapamtiti da ne samo stabljike, već i lišće sadrže sve te korisne tvari u većoj mjeri. Stoga ih nemojte isključivati iz salata. Uza sve to, celer sadrži minimalno šećera i kolesterola, a masti praktički ni nema.
Jedna stabljika celera sadrži samo 2 kalorije, što ga čini idealnim međuobrokom i sastojkom za razna jela. Stoga možete sa sigurnošću jesti celer svaki dan.
Taži glad i ublažava nadutost
Visok udio vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera održava osjećaj sitosti. Osim toga, odličan je prebiotik i sprječava nadutost. Ako imate problema s probavom preporučujemo da pojedete barem jednu stabljiku celera dnevno.
Normalizira krvni tlak
Celer je dobar izvor kalija koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i sprječava negativne učinke konzumiranja velike količine soli.
Sastav također sadrži određenu komponentu koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka širenjem krvnih žila.
Poboljšava probavu
Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Prehrana bogata vlaknima pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa, zatvora i hemoroida.
Postoje i kontraindikacije
U minimalnim količinama celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu uporabu.
Sjemenke celera sadrže sastojke koji izazivaju kontrakcije maternice i mogu ugroziti plod.
Tvar apiol koja se nalazi u stabljici i lišću celera također uzrokuje kontrakcije maternice i može uzrokovati krvarenje pa se celer ne preporučuje jesti tijekom menstruacije.
Osobe s gastrointestinalnim bolestima ne smiju jesti sirovi celer.
ZADNJE VIJESTI
Uz ova tri jednostavna trika saznajte jesu li jaja pokvarena: Evo koliko smiju stajati nakon kuhanja
Liječnica Ana otkriva kako se nositi sa šećerom: Gotovo svaki kolač sadrži ovaj štetan sastojak
Stručnjakinja tvrdi da su ove ukusne ‘grickalice’ sjajne u borbi s kolesterolom