Foto: Unsplash

ŽELITE SMRŠAVJETI? Ova niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode pravi je izbor za vašu prehranu

Autor: Zlatko Govedić

Celer (Apium) jest rod trajnica iz porodice štitarki (Apiaceae). Odličan je izbor ako želite smršavjeti jer je on niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode.

Usto je izvrstan izvor kalija i kalcija koji su vrlo važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog tlaka i rad živčanog sustava. Celer ima i visok sadržaj antioksidansa – sadrži veliku količinu vitamina C i željeza.

Vrijedno je zapamtiti da ne samo stabljike, već i lišće sadrže sve te korisne tvari u većoj mjeri. Stoga ih nemojte isključivati ​​iz salata. Uza sve to, celer sadrži minimalno šećera i kolesterola, a masti praktički ni nema.

Jedna stabljika celera sadrži samo 2 kalorije, što ga čini idealnim međuobrokom i sastojkom za razna jela. Stoga možete sa sigurnošću jesti celer svaki dan.

Taži glad i ublažava nadutost

Visok udio vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera održava osjećaj sitosti. Osim toga, odličan je prebiotik i sprječava nadutost. Ako imate problema s probavom preporučujemo da pojedete barem jednu stabljiku celera dnevno.

Normalizira krvni tlak




Celer je dobar izvor kalija koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i sprječava negativne učinke konzumiranja velike količine soli.

Sastav također sadrži određenu komponentu koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka širenjem krvnih žila.

Poboljšava probavu




Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Prehrana bogata vlaknima pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa, zatvora i hemoroida.

Postoje i kontraindikacije

U minimalnim količinama celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu uporabu.

Sjemenke celera sadrže sastojke koji izazivaju kontrakcije maternice i mogu ugroziti plod.

Tvar apiol koja se nalazi u stabljici i lišću celera također uzrokuje kontrakcije maternice i može uzrokovati krvarenje pa se celer ne preporučuje jesti tijekom menstruacije.

Osobe s gastrointestinalnim bolestima ne smiju jesti sirovi celer.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.