Shutterstock

ŽELITE SMRŠAVJETI? Evo zašto bi trebalo da spavate u hladnoj sobi!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Sigurno već znate da je spavanje iznimno važno za zdrav život. Točnije, prema najnovijoj studiji, spavanje u hladnoj sobi dodatno poboljšava naše zdravlje i utječe na ubrzavanje metabolizma.

Hladnije spavaće sobe mogle bi suptilno transformirati vaše smeđe masno tkivo (dobra masnoća) u veću potrošnju energije, čak i za vrijeme dana. Donedavno su znanstvenici smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tijekom posljednjih nekoliko godina pronađena je vrlo mala količina, u vratu i na gornjem dijelu leđa.

Znanstvenici su proveli pokus. Pet mladih muškaraca danima je spavalo u hladnim sobama na jednom institutu. Tijekom prvog mjeseca, istraživači su podesili temperaturu u sobi na 24 stupnja, a sljedeći mjesec su je smanjili na 19 stupnjeva Celzijevih. Treći mjesec temperatura je vraćena na 27 stupnjeva. Tijekom eksperimenta praćen je šećer u krvi, unos dnevnih kalorija, a mjerena je i količina smeđe masnoće.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promijenila je njihova tijela. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko tjedana spavanja na temperaturi od 19 stupnjeva, muškarci su skoro duplo povećali volumen svoje smeđe masnoće. Njihova osjetljivost na inzulin, koji je pod utjecajem promjena šećera u krvi, poboljšala se.

“Kako biste snažno potaknuli svoj metabolizam, spustite nekoliko stupnjeva temperature u svojim spavaćim sobama”, zaključuju istraživači.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.