Ilustracija/Pixabay

ŽELITE SE ZDRAVO HRANITI, A NEMATE DOVOLJNO VREMENA? Zaboravite brzu hranu, stručnjaci savjetuju nešto daleko korisnije i zdravije

Autor: Zlatko Govedić

Svi mi ponekad imamo problem s manjkom vremena. Stoga ne stignemo pripremiti zdrave obroke. Usto, izbjegavamo smrznuto voće i/ili povrće jer mislimo da ono nije zdravo. Naime, ljudi su uvjerenja da takvo voće ili povrće gubi svoje nutritivne vrijednosti, poput vitamina, na temperaturama ispod nule. No što zapravo kažu stručnjaci?

“U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranjive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na tržnicu ili police trgovinskih lanaca. Ti nam proizvodi omogućavaju da, prema savjetu Svjetske organizacije zdravlja, u prehranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan”, tvrdi Carlo Cannella, nutricionist sa Sveučilišta La Sapienza u Rimu (Italija).

Stav mnogih nutricionista jest da je voće i povrće iz zamrzivača također bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od –18 °C.

Takav način smrzavanja sprječava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranjivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću.

Od trenutka kada se određena namirnica ubere, počinje otkucavati “hranjivi sat”. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka utječe na njeno starenje, a time i na njenu nutritivnu vrijednost.

Što neka namirnica dulje stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, dio sa smrznutom hranom predstavlja ispravno rješenje ako se želite hraniti zdravo, a nemate dovoljno vremena.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.