Freepik

Želite pospješiti zdravlje? Razmislite o čučanju: Nećete vjerovati koje sve dobrobiti daje

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Zašto je čučanje neophodno za zdravlje zglobova? Prije svega, riječ je o fizionomiji. Naime, svaki zglob u našem tijelu sadrži sinovijalnu tekućinu koja u našem tijelu ima ulogu prehrane zglobne hrskavice. Dvije su stvari potrebne za proizvodnju te tekućine – pokret i kompresija, pa ako zglob ne prođe kroz cijeli svoj raspon, odnosno ako bokovi i koljena nikada ne prelaze 90 stupnjeva, tijelo smatra da se oni više ne koriste i tako započinje  degeneriracija i zaustavlja se proizvodnja sinovijalne tekućine.

Osim toga, zdrav mišićno-koštani sustav ne samo da nas čini savitljivijima, nego ima i implikacije za naše šire zdravlje. Studija iz 2014. godine iz Europskog časopisa za preventivnu kardiologiju otkriva da su ispitanici, koji su pokazivali poteškoće s ustajanjem s poda bez podrške rukama ili laktovima, imali u prosjeku tri godine kraći životni vijek od subjekata koji nisu imali problema s ustajanjem.

Uredna eliminacija

Čučanje je korisno i za našu probavu, tako danas svjedočimo promjenama koje zagovaraju obavljanje nužde uz podignute noge na nekoj povišenoj podlozi, čime se imitira položaj čučnja. Uobičajeno sjedenje na toaletu postavlja koljena pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na želudac čime se  pritišće analni kanal.

Čučanjem se pak koljena postavljaju bliže torzu, a ta pozicija mijenja prostorne odnose između intestinalnih organa i muskulature, čime se analni kanal opušta i ne savija. U konačnici, povećava se učinkovitost eliminacije, a s time i sprječava nakupljanje toksina u probavnom traktu.

Najbolji položaj za porođaj

Čučanj, kao jedan od najučinkovitijih položaja za porod, je nepravedno već dugo zaboravljen. U suvremenoj medicini je na žalost zanemaren u prilog položajima koji su pristupačniji medicinskom osoblju. Ležeći i polu-ležeći položaji olakšavaju upotrebu raznih instrumenata i intervencija, poput vakuumskih ekstraktora ili epiduralne anestezije.




No, pod pravim okolnostima, čučeći položaj pri porodu  može imati mnoge prednosti, koje uključuju kraću drugu fazu poroda, odnosno tiskanje, umanjuje potrebu za vakuumom i epiziotomijom, skraćuje dubinu porođajnog kanala, povećava promjer zdjelice, te na koncu, djeluje sukladno s gravitacijom čime beba lakše izlazi van.

Navedeni rezultati dolaze od spoznaje kako čučanj pomiče maternicu i zdjelicu prema naprijed, što bebu postavlja u pravilni položaj za rođenje. Osim toga, potiče i jača intenzitet kontrakcija, dok olakšava povratni tlak, a također može i smanjiti potrebu za epiziotomijom, jer pomaže u opuštanju i rastezanju mišića zdjelice. Naravno, čučanje treba prakticirati tijekom trudnoće kako bi noge dovoljno ojačale te mogle držati taj položaj tijekom poroda.

Od ostalih dobrobiti čučnja treba napomenuti da on potiče izgradnju mišića u cijelom tijelu, jer osim što očito pomažu u izgradnji mišića nogu, on stvara i anaboličko okruženje koje promiče izgradnju mišića u cijelom organizmu. Zapravo, kada se ispravno izvode, čučnjevi su toliko snažni da aktiviraju otpuštanje testosterona i hormona rasta, koji su od vitalnog značaja za rast mišića, te će pomoći u izgradnji gornjeg i donjeg dijela tijela.




Ovi mišići također pomažu u reguliranju metabolizma glukoze i lipida i osjetljivosti na inzulin što igra ulogu u prevenciji pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Jačanje mišića nogu čučnjevima je od presudne važnosti za mobilnost u starosti, a također, oni ih i stabiliziraju što pomaže u održavanju ravnoteže te poboljšava komunikaciju između mozga i mišićnih skupina, čime se preveniraju padovi i posljedično –frakture kostiju.

Čučnjevi naravno jačaju i ligamente te vezivna tkiva, čineći ih fleksibilnijima što pomaže u svakodnevnim i atletskim performansama.

Pravilno izvođenje

Iako se smatralo da čučnjevi djeluju destruktivno na koljena, istraživanja zapravo pokazuju suprotno. Kada se pravilno izvode, oni poboljšavaju stabilnost koljena i jačaju vezivno tkivo. Prije svakog izvođenja vježbi potrebno je zagrijati se te zauzeti stav s nogama malo raširenijim nego što je širina ramena.

Leđa trebaju biti u neutralnom položaju, a koljena centrirana iznad stopala. Zatim se polako savijaju koljena, kukovi i gležnjevi, spuštajući se sve dok se ne postigne kut od 90 stupnjeva. Udisanje se izvodi prilikom spuštanja, a izdisanje prilikom dizanja. Vježbe se izvode 15 do 20 puta, a početnici će ove setove izvoditi 2 do 3 puta i to dva do tri puta tjedno.

Naravno, za one koji uopće više ne prakticiraju čučanj, dobro je započeti s manjim brojem izvođenja, dok tijelo ne dođe u formu. U konačnici, učestalo izvođenje čučnja doprinijet će boljoj cirkulaciji, boljem sagorijevanju masnih naslaga te boljem držanju i stavu. Ovome svakako treba dodati i prakticiranje dubokog čučnja, kao oblik odmaranja i opuštanja.

Poanta čučnjeva nije da zauvijek zaboravimo na sjedenje nego da ih ponovno uvedemo u dnevnu rutinu. Povratak čučanja nije trenutni trend već evolucijski impuls koji nam je danas potreban više nego li ikada prije; donosi portal Osuma.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.