Foto: Pexels

Zbog slabašne zime alergije su ove godine uranile: ‘Važno je da ovo odmah napravite’

Autor: F.F

Vrlo blaga zima i rani početak vegetacije su izmijenili dinamiku alergijskih reakcija na pelud trava, drveća i korova. Osobe koje pate od respiratornih alergija već osjećaju prve neugodne simptome poput curenja nosa, kihanja, suhog kašlja, svrbeža i crvenila očiju i nosne sluznice, te iscrpljenosti i umora.

Zima je protekla neuobičajeno blago, a veljača je donijela neobično visoke temperature od 15 do 20 stupnjeva, što je rezultiralo istovremenim cvjetanjem različitih vrsta drveća. Nažalost, visoka razina onečišćenja zraka dodatno je pridonijela pojavi simptoma respiratorne alergije čak i prije službenog početka proljeća.

Sezona alergija može se podijeliti u tri faze: proljetna sezona s cvjetanjem drveća, ljetna sezona s cvjetanjem trava, te kraj ljeta s cvjetanjem korova. Osobe osjetljive na pelud drveća trebale bi, u suradnji sa svojim liječnikom, započeti s redovnom terapijom već sada.

Foto: Pexels

‘Ovo je važno’

“Važno je početi koristiti lokalnu terapiju, poput sprejeva za nos koji sadrže kortikosteroide ili inhalatore ako se simptomi astme javljaju sezonski. Antihistaminici su korisni kada vegetacija postane intenzivnija. Što se tiče onečišćenja zraka, plinovi poput sumporovog dioksida, dušikovih oksida i ozona mogu iritirati dišne ​​puteve i oštetiti sluznicu, što može pojačati alergijske reakcije”, objašnjava prim. dr. sc. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziologinja u razgovoru s Kurirom.

Rani početak proljeća također je doveo do ranijeg početka sezone alergija. Više od 40% pacijenata nema dijagnosticiranu alergijsku bolest, a oko 20% ne zna da pati od alergijskog rinitisa i ignorira svoje simptome.

Stoga, osobe osjetljive na pelud trebale bi izbjegavati boravak vani, posebno kada je zrak zagađen ili kada je prisutna magla. Virusne infekcije također mogu pogoršati simptome alergije, iritirajući sluznicu dišnih puteva.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’
Bit će još gore

Alergijske bolesti dišnog sustava, poput alergijskog rinitisa i bronhijalne astme, postale su sve učestalije u posljednjim desetljećima. Alergije mogu zahvatiti različite dijelove tijela, uključujući dišne ​​organe, probavni trakt, kožu, središnji živčani sustav i kardiovaskularni sustav.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do 2050. godine očekuje se da će svako treće dijete u svijetu patiti od alergijskih reakcija. Važno je napomenuti da alergije nisu rezervirane samo za djecu – mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, uključujući i starije osobe.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.