Foto: Pixabay

Zašto ne treba više puta koristiti isto ulje za pečenje ili prženje? Takva praksa može imati vrlo loše posljedice na zdravlje

Autor: Zlatko Govedić

Ulje je tekuća masna tvar koja se dobiva iz različitih izvora, kao što su biljke, sjemenke, orašasti plodovi ili životinje. U prehrani se obično koristi radi poboljšanja okusa i teksture hrane.

Pritom je važno napomenuti da nije svako ulje jednako nutritivno. Različita ulja imaju različite masne kiseline i nutritivne profile. Odabir zdravih ulja, kao što su maslinovo, avokadovo, laneno ili ulje od orašastih plodova, može biti korisnije za zdravlje.

Svi smo čuli da isto ulje ne smijemo koristiti više puta pri kuhanju. Više je razloga.

Kada se rabljeno ulje ponovno zagrijava, ono oslobađa veće koncentracije raznih otrovnih kemikalija, poput aldehida, koji se povezuju s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom se povezuju s bolestima srca i kognitivnim problemima poput demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Još jedna otrovna tvar koja se oslobađa kad se ulje ponovno zagrijava je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama neke se masti pretvaraju u trans-masti, a kada se ono ponovno zagrije, oslobađa još više trans-masti, koje su vrlo loše za cjelokupno zdravlje. Mogu dovesti do problema poput moždanog udara, pretilosti, bolova u prsima, probavnih, pa čak i srčanih bolesti jer konzumacija trans masti povećava razinu LDL kolesterola u tijelu.

Podgrijavanjem ulja povećava se sadržaj štetnih tvari poput policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i aldehida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.

Stoga pri kuhanju uvijek koristite svježe ulje i izbjegavajte ponovnu upotrebu ili zagrijavanje prethodno zagrijanog ulja.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.