fbpx
Ilustracija: Pixabay

ZAŠTO IMAMO POTREBU ZA SLATKIM? Stručnjaci objašnjavaju što se zbiva u našem mozgu

Autor: Zlatko Govedić

Jedno istraživanje iz 2016. objašnjava šta se događa u mozgu kada umjesto voća izaberemo kolač. Kada ljudi vide nešto što ih podsjeća na zadovoljstvo i nagradu u prošlosti, dio mozga povezan sa zadovoljstvom preplavi dopamin, pa čak i ako ne obraćaju pozornost.

To bi saznanje moglo objasniti zašto je tako teško držati se dijete. Misteriozno je zašto nas i dalje preplavljuje osjećaj zadovoljstva u očekivanju nagrade kada je više ne tražimo.

Eksperiment s bojama

Studija je skenirala mozgove 20 volontera mjereći moždanu aktivnost ubrizgavanjem radioaktivne kemikalije. Nastale snimke mozga bile su u boji. Subjektima je plaćeno 1,5 dolar da pronađu crvena područja na snimci i 0,25 dolara za zelena.


U sljedećem koraku, nisu dobili nagradu za pronalaženje boja. I tu dolazi do iznenađenja. Iako im nije plaćeno da nađu određene boje, ipak su se automatski fokusirali na traženje crvenih objekata, pa se pokazalo pojačano lučenje dopamina kao da opet stiže nagrada za njihov trud.

Oblike drugih boja pronalazili su sporije jer su ih možda crveni objekti ometali. Prethodno iskustvo u kojem su dobili novac i dalje je uzrokovalo lučenje hormona sreće iako više nisu očekivali nagradu.

Nagradite se

Čini se da kad vidimo krafnu, mozak počinje lučiti dopamin zbog prethodnog iskustva zadovoljstva iako u tom trenutku uopće ne želimo krafnu. Tu nam treba puno samokontrole.

Samokontrola je težak proces i mnogo stvari utječe na sposobnost da ne žudimo za nečim što za nas nije dobro. Znajući kako mozak funkcionira, možda bi nam to znanje moglo pomoći da odolimo iskušenju. Možemo pokušati izbjegavati situacije gdje smo izloženi iskušenju, npr. da ne ulazimo u slastičarnicu i gledamo krafne.

Ključna je jačina signala u mozgu

Drugo je da pokušate sebe nagraditi nečim drugim što volite umjesto jela, poput odmaranja uz omiljenu TV seriju, razgovor s dragom osobom, šetnjom i bilo čime što vas raduje.

Kada je riječ o samokontroli, nismo svi isti. I jačina signala kojom mozak odgovara na moguće nagrađivanje, može predvidjeti hoćemo li se teško ili lako oduprijeti izazovu.
Ovisnost je dio mnogo šireg problema, a način na koji mozak donosi odluke još ne razumijemo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.