Ilustracija/Shutterestock

Zanemareni mineral igra važnu ulogu u regulaciji razine šećera u tijelu: Najviše ga ima u brokuli!

Autor: Zlatko Govedić

Naše tijelo zahtijeva veliku lepezu minerala koji potpomažu normalno odvijanje svih metaboličkih funkcija. Jedan od tih minerala je i krom, mineral u tragovima, esencijalan za naš organizam, koji primarno sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i masti.

Manje je poznat od željeza, kalcija ili magnezija baš zato što nam je potreban u vrlo malim količinama, tj. u tragovima. Stoga rijetko dolazi do nedostatka tog minerala. Ipak, to ne isključuje mogućnost da se kod nekih ljudi pojavi njegov nedostatak.

Za preventivu nastanka dijabetesa ključnu ulogu ima krom, koji organizam ne stvara već se mora unijeti hranom.


Taj mineral regulira razinu šećera u krvi, a kod pacijenata ovisnih o inzulinu, može smanjiti potrebu za lijekovima i inzulinom. Kod osoba s graničnim vrijednostima šećera u krvi može spriječi da postanu ovisni o inzulinu, a kod onih kojima je razina šećera niska može pomoći da se ona vrati u normalu.

Krom se nalazi u brokuli, mesu, pivskom kvascu i pivu, vinu, ječmu i pšeničnim pahuljicama. Ima ga i u piletini, morskim rakovima ljuskarima, orašastim plodovima i gljivama.

Utvrđeno je da šalica brokule sadrži 22 μg kroma, tj. pet puta više od bilo koje druge namirnice. Preporučene dnevne doze iznose od 50 do 200 μg.

O tome treba voditi računa, jer ako se pretjera, može biti i toksičan.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.