Pexels

Zadržavanje tekućine može biti neugodan problem: Evo kako ga možete spriječiti

Autor: Zlatko Govedić

Zadržavanje tekućine uglavnom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali dugoročno može ostaviti određene posljedice na rad jetre, srca i bubrega. U trudnoći može da dovede do preeklampsije, a pogoršava i simptome predmenstrualnog sindroma. Zadržavanje vode u organizmu je prekomjerna akumulacija tekućine u krvnim žilama, tkivima ili tjelesnim šupljinama.

Prehrana u kojoj unosite velike količina soli i prerađene hrane sasvim izvjesno stvorit će vam problem s viškom kilograma, ali i sa zadržavanjem viška tekućine. Zbog toga bi trebalo da ograničite unos soli i pokušate eksperimentirati sa začinima koji će hrani dati bolji ukus, iako će biti manje slana.

Tijekom perimenopauze i menopauze, mnoge žene pate od zadržavanja viška vode u organizmu i oticanja koje se javlja kao posljedica. Hormoni estrogen i progesteron imaju značajnu ulogu u tome, pa zadržavanje tekućine može biti izazvano visokom razinom estrogena ili niskom razinom progesterona u krvi. Ako zadržavate vodu, pobrinitte se da se hranite zdravije, ali i da napravite i alergotestove i provjerite razinu hormona u krvi.

Ako veći dio vremena provodite sjedeći ili stojeći, tkiva mogu početi zadržavati vodu, tako da bi trebalo da popravite cirkulaciju. Ako niste fizički aktivni, počnite vježbate.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.