fbpx
Ilustracija: Pixabay

ZAČIN ZA MNOGE NAMJENE: Odčepljuje nos, osvježava dah i pomaže kod štucanja

Autor: Zlatko Govedić

Dugolisna metvica (Mentha longifolia) jest trajnica iz porodice usnača (Lamiaceae). Često se rabi začin, a u narodnoj medicini i kao sredstvo za ublažavanje tegoba.

Mnogi ljudi imaju problema s neugodnim zadahom koji može biti posljedica problema s probavom ili tek konzumiranja određenih namirnica.

Metvica je idealna biljka za svjež dah. Veoma je ukusna i može se konzumirati na razne načine.


Listove metvice možete staviti u čašu obične hladne vode ili pak u ledeni čaj. Ostavite je da odstoji u tekućini, a zatim ju popijte. Ljeti je izvrsno osvježavajuće piće.

Metvicu možete dodavati i svakodnevnim namirnicama kao začin. Primjerice, usitnjene listiće te začinske ljekovite biljke možete dodati u jela s graškom, mrkvom i cvjetačom, i to nešto prije kraja kuhanja.

Metvicom možete začiniti i desert, npr. tijesto za čokoladne kolačiće dodajte usitnjenu metvicu i dobit ćete sasvim novi specijalitet, a promjena će vas iznenaditi.

Umjesto žvakačih guma ili bombna žvačite listiće metvice. Prije upotrebe samo ju isperite vodom. Dah će biti svjež kao nakon pranja zubiju.

Metvica pomaže i kod štucanja. U čašu mlake vode dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova metvice.

Ta moćna biljka odčepljuje i nos uslijed snažne prehlade. U lonac prokuhane vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja metvice. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom te se inhalirajte. Sinusi će se preporoditi, a para će osvježavajuće djelovati i na kožu lica.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.