Instagram

Zaboravite kupovne vode s okusom i sokove prepune šećera! Napravite vodu s okusom sami i spriječite nastanak suvišnih kilograma!

Autor: Iva Hanzen

Ispijanje vode ne mora biti dosadno. Toliko je recepata za vode s okusom iz domaće radinosti da svaki dan možete pripremati drugu, a popiti dvije litre vode dnevno činit će vam se kao pravo zadovoljstvo, a ne obaveza.

Svakodnevnim ispijanjem dovoljnih količina vode, bila ona s okusom ili ne, spriječit ćete glavobolju, potaknuti rad mozga, poboljšati raspoloženje i izgubiti višak kilograma.

Nemojte se voditi pravilima koja nalažu da treba popiti ovoliko ili onoliko vode dnevno jer pravog konsenzusa na ovu temu ionako nema.  Jedni savjetuju da treba popiti litru vode, drugi da treba popiti dvije ili čak više, a treći da treba popiti između šest i osam čaša. Isti zaboravljaju da ljudi dolaze u različitim oblicima i formama, odnosno konstitucijama, ali i da vodu unosimo na druge načine. Primjerice, ako volite piti čaj i ne možete bez obroka na žlicu, bilo da se radi o varivu ili juhi, čak i u ljetnim mjesecima, litra domaće vode s okusom uz još pokoju čašu čiste vode bit će vam sasvim dovoljna.

Voda s okusom koju ste napravili sami, odličan je izbor ako vam prijateljica dolazi na kavu ili čak gosti.  Osvježit će ih i ponuditi nečim što nisu očekivali, a možda ćete ih upravo vi inspirirati da učine isto za sebe ili kad njima dođu prijatelji.

Sve sastojke za vode s okusom iz domaće radinosti već imate kod kuće. Limun, cimet, svježi krastavac i slično sigurno su ionako česti gosti vašeg frižidera i police sa začinima.

Hit među vodama s okusom koje možete napraviti kod kuće je svakako sassy voda poznate nutricionistice Cynthije Sass koja ne samo da osvježava, nego zaista topi naslage na trbuhu, u što smo se uvjerili i sami. No, ne morate se zadržati na ovom receptu, za ugodan okus, detoksikaciju organizma i osvježavanje glavni saveznik vam može biti i cimet. Samo dajte mašti na vodu jer recepata na ovu temu je zapravo pregršt.

 




View this post on Instagram

 

A post shared by Beauty Expert Academy (@beautyexpert_academy)




Recepti:

Sassy voda

Sastojci:

1 litre vode

pola krastavca

pola limuna

svježa menta, a ako ne možete naći mentu dobra zamjena će biti i bosiljak, kao i peršin koji je odličan čistač bubrega te općenito čitavog organizma

komadić korijena đumbira ili žličica đumbira u prahu

Priprema:

Krastavac i limun narežite na ploške, đumbir nasjeckajte na komadiće. U vrč ili bocu ulijete vodu, pomiješajte sve sastojke i dodajte listiće mente, a ako nemate mentu poslužit će i peršin ili bosiljak. Ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se ispustile sve arome i ljekoviti sastojci. Ujutro procijedite, iako komadiće voća i povrća možete ostaviti da plutaju pa napitak piti slamkom. Pijte kroz dan.

Voda s cimetom

Za ovaj vam je recept dovoljno samo nekoliko štapića cimeta i litra vode. U vrč ili bocu ulijete vodu, dodajte cimet i  ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se ispustile sve arome i ljekoviti sastojci. Ujutro procijedite.

Voda s jabukom i cimetom

U prethodni recept slobodno možete ubaciti jabuku. U tom slučaju vam trebaju sljedeći sastojci:

1 litra vode

pola zelene jabuke

pola crvene jabuke

2 prutića cimeta

Priprema:

Jabuke narežite na ploške. U vrč ili bocu ulijete vodu, pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro procijedite, iako i ove sastojke možete ostaviti da plutaju pa napitak piti slamkom. Čak će vam možda bolje prijati nego krastavac koji zna pustiti jači miris ako se drži predugo. Pijte kroz dan, iako se ne bismo čudili da već kroz jutro slistite ovaj fini napitak uz kavu s prijateljicama.

Voda s jagodama i bosiljkom

Sastojci:

1 litra vode

2, 3 veće jagode

svježi bosiljak

Priprema:

Kao i u prethodnim slučajevima pomiješate sve sastojke i stavite u frižider preko noći, a možete dodati i malo krastavca, kao limuna. Također, ako vam se žuri, vodu ne morate držati cijeli noć u hladnjaku. Tako bi naravno bilo najbolje, ali ako vam gosti dolaze nenajavljeno ili ste toliko žedni da ne možete pričekati 24 sata da se sastojci povežu, u sve ovakve vode možete dodati nekoliko šalica leda, nakon čega je dobro sve promiješati, prekriti i staviti u hladnjak na najmanje dva sata.

Savjet

Kao što vidite, sve se ovakve vode pripremaju na isti način – stavite sastojke, dodate vodu i pustite ih da se povežu. Prelagano,  zar ne? Zato vam donosimo još ideja za sastojke. Inače, neki savjetuju da se u ovakve vode stavi  med i premda se mnogi kunu u to da im je voda s medom, pogotovo ona topla ujutro na tašte, promijenila život, med radije rezervirajte za hladnu limunadu u koju ćete dodati cimetovog praha po želji jer će voće u ovim vodama ionako pustiti svoju slatkoću, a i bolje ćete s rashladiti ako je napitak manje zašećeren. Ako pak ne možete bez dodatnog zaslađivanja, zasladite ako baš morate, ali s vremenom smanjujte količinu sladila jer je prava šteta uništavati ovakve okuse, ali i njihov učinak na suvišne kilograme. Također, prilikom pripreme na umu imajte sljedeće: Što je sastojak tvrđi, treba mu više vremena da ispusti okus u vodu. Stoga se tvrđe voće, poput jabuke preporučuje rezati na što tanje komade, dok mekše voće i povrće, poput bobica čak ne morate rezati.

 

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.