fbpx
Foto: Pixabay

ZA ENERGIČAN POČETAK DANA: Ova 20-minutna vježba učinkovitija je od jutarnje šalice kave!

Autor: I.G.

Iako su dobar san, i za mnoge još bolja šalica kave ujutro, glavni izvor energije za početak dana – postoji još bolja opcija s kojom ćete se osjećati još energičnije i poletnije – vježbanje. ˝Vježba oslobađa neurotransmitere dopamin, norepinefrin i serotonin, kao i histamin, a svi su povezani s osjećajem energije˝, pojasnio je za Women’s Health Patrick O’Connor, profesor kineziologije na Sveučilištu u Georgiji, a mi vam u nastavku donosimo set vježbi zahvaljujući kojima ćete za 20 minuta napuniti baterije za cijeli dan.

Čučanj do preša iznad glave

Foto: Women’s Health

Kako: Stanite s nogama razmaknutim u širini kukova, držeći utege ispred ramena, dlanovima prema tijelu. Savijte koljena kako biste se spustili u čučanj, držeći prsa podignuta. Stanite i pritisnite utege iznad glave, dlanovi okrenuti jedan prema drugom. Vratite se na početak. To je 1 ponavljanje. Učinite što više možete u 2 minute, odmorite 2 minute, a zatim prijeđite na sljedeću vježbu.


Sklekovi u trčanju

Foto: Women’s Health

Kako: Počnite u visokom položaju, ruke malo šire od ramena. Učvrstite jezgru, donji dio tijela prema podu, a zatim gurnite natrag prema gore. Savijte lijevo koljeno i zakrenite ga prema desnom laktu, zahvaćajući koso. Vratite se na početak i ponovite sa suprotnom nogom. To je 1 ponavljanje. Izvršite onoliko koliko možete u 2 minute, odmorite 2 minute, a zatim nastavite na sljedeću vježbu.

Potisak čučnja s redom

Kako: Počnite u visokom položaju ruku s bučicama, ramenima poravnatim nad rukama. Uključujući trbušnjake, veslajte lijevu bučicu prema gore povlačeći lopaticu prema kralježnici, držeći leđa ravnim i bokovima mirnim. Zatim preskočite obje noge do vanjske strane ruku, a zatim se podignite u čučanj ostavljajući bučice na podu. Vratite ruke na bučice i skočite nogama unatrag za početak. To je 1 ponavljanje. Dovršite onoliko koliko možete u 2 minute, izmjenjujući veslačku ruku, odmorite 2 minute, a zatim nastavite na sljedeći dio.

˝L drop˝ čučanj
Kako: Stanite s blago savijenim koljenima, a zatim se spustite u čučanj, izbacujući desnu ruku u stranu, a lijevu prema dolje. Skočite i sletite s nogama malo širim od kukova dok se spuštate u čučanj, pružajući lijevu ruku u stranu, a desnu prema dolje. Skočite nogama gore i vratite se na početak. Ponoviti.

Šetnje s T-nastavkom
Kako: Saviti koljena i staviti ruke na pod. Ispružite ruke do visoke daske. Rotirajte kukove i ramena ulijevo, podižući lijevu ruku iznad glave. Obrnuti pokret za povratak na početak. Ponavljajte, izmjenjujte strane.

Prekidač-korak

Foto: Women’s Health

Kako: Stanite i skočite desnom nogom naprijed, a lijevom natrag; ponovno skočite, mijenjajući noge. S desnom nogom unatrag, spustite se u iskorak. Pauzirajte 2 sekunde. Skočite da ustanete, ponovite dva brza koraka prebacivanja, vodeći lijevom nogom. Spustite se u iskorak s lijevom nogom unatrag. Ponoviti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.