fbpx
Pexels

Vrijeme obroka utječe na metabolizam! Prilagodite prehranu kako se ne biste debljali

Autor: Zlatko Govedić

Istraživanja pokazuju da posljedice loše prehrane na zdravlje djelomice mogu nastati zbog nesklada našeg bioritma i vremena kada jedemo.

Ti su metabolički ciklusi ključni za procese od razgradnje kolesterola do stvaranja glukoze, i trebalo bi da budu na vrhuncu kada jedemo te da miruju kada ne jedemo ili obrnuto.

Da bi ustanovili može li reduciran unos hrane, bez promjena u unosu kalorija, spriječiti bolesti metabolizma, stručnjaci su hranili miševe ili standardnom ili hranom bogatom mastima, uz dvije vrste pristupa hrani – bilo kada ili ograničeno.


Kada se vrijeme unošenja hrane kod miševa s prehranom bogatom mastima ograniči na osam sati dnevno, oni jedu istu količinu hrane kao i oni koji jedu cijelog dana, ali su zaštićeni od debljanja i drugih poremećaja metabolizma, pokazuje studija. Miševi s ograničenim vremenom za unos hrane bogate mastima bili su zaštićeni od negativnih učinaka prehrane bogate mastima i pokazali su napredak u svom metaboličkom i fiziološkom ritmu.

Manje su se udebljali te su imali manja oštećenja jetre, kao i manje upala.

Stručnjaci stoga zaključuju kaže da ima razloga razmišljati o tome kako su se naše navike u prehrani promijenile tijekom posljednjih godina jer mnogi ljudi imaju veći pristup hrani i više razloga da budu budni noću, makar samo da gledaju televiziju.

Ova otkrića navode na zaključak da ograničeno vrijeme unosa hrane može predstavljati promjenu načina života koja će pomoći ljudima da se ne debljaju.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.