fbpx
Ilustracija: Pixabay

VRIJEME JE ZA DETOKS: Ne ignorirajte ove simptome! Oni ukazuju da se u vašem tijelu nakupilo previše toksina

Autor: Zlatko Govedić

Toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, unutarnjeg i vanjskog onečišćenog zraka, pušenja, pesticida, hrane koja sadrži umjetne sastojke i drugih. Često se dogodi da oni ne napuste tijelo već da se gomilaju u njemu.

Da je vaše tijelo puno toksina, možete prepoznati iz idućih sedam znakova. Muči li vas i samo jedan od tih simptoma, on bi mogo upućivati na preveliku količinu toksina, a ako ih osjećate više od tri možete biti prilično sigurni da vašem tijelu treba detoksikacija.

Nesanica

Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice.


Ako imate problema sa spavanjem, to može značiti da biste trebali pročistiti jetru jer je nesanica često povezana s problemima s jetrom.

Napici od brokule, cvjetače i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

Letargija

Budite li se umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas cijeli dan, svakako biste trebali razmisliti o detoksikaciji.

Pokušavate li nedostatak energije nadoknaditi stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem.

Naime, nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada tog osjećaja nakon čega ćete se osjećati još umornije nego prije.

Glavobolje

Kronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu alarmirati na preveliku količinu toksina u tijelu.
Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzijskih glavobolja i migrena. Treba znati da se tijekom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali pošto detoksikacija završi trebale bi u potpunosti nestati ili barem biti znatno smanjenje.

Problemi s kožom

U uklanjanju toksina iz tijela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ako glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebali, tada u pomoć uskače koža. Da se tijelo pokušava očistiti od toksina možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizam treba čišćenje.

Žuti ili bijeli jezik

Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može poremetiti delikatnu sluz probavnog sustava što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sustav bori protiv toksina.
Nakupljanje masnog tkiva na trbuhu

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospješiti nakupljanje masnog tkiva na trbuhu. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Osjećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine jest znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se ‘pregrijati’ pokušavajući ih izbaciti znojenjem zbog čega konstantno možete osjećati da vam je vruće čak i onda kada je vani hladno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.