VRIJEME JE DA DOZNATE ISTINU O MARGARINU! Morate ovo pročitati!

Autor: Dnevno.hr

Jeftina zamjena za maslac, za siromašnu radničku klasu – margarin, pojavio se na svjetskom tržištu 1869. godine. No, za razliku od maslaca, margarin nije zdrava namirnica.

Margarin se proizvodi od biljnih ulja. Visoka temperatura u procesu prešanja ulja uništava u njima antioksidante te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka.

Potom se kemijskim procesom ulja stvrdnjavaju, postupkom hidrogenacije ili promjenom masnih kiselina. U ovim postupcima koriste se opasne kemikalije čiji se ostaci nalaze u gotovom proizvodu koje viđamo svakodnevno u prodavaonicama.

U gotovom proizvodu, odnosno margarinu sadržane su sljedeće opasne kemikalije:

-ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, i oštećuje živce.

aceton, zapaljiva tvar, štetan za mozak i živce

-fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina

-kaustična soda

-metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije

-metanol (stvara se od natrij-metilata kod esterifikacije)

-izbjeljujuća sredstva

-PHA poliaromatski ugljikovodici (jedna od najjačih kancerogenih tvari).

JEDETE KISELE KRASTAVCE? Smjesta ovo pročitajte: Moglo bi vas iznenaditi

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.