Unsplash

Volite soliti hranu? Samo nastavite, ali evo koju sol morate izbjegavati, a koju je dobro koristiti!

Autor: Iva Hanzen

Mnogi misle da je sol, poput šećera, veliki neprijatelj organizma. No, bez soli ne možemo, jer ljudsko tijelo samo ne može proizvesti sol, što znači da ju moramo unositi hranom. Manjak soli je jednako opasan za zdravlje kao i višak, no sol je važna za zdravu probavu, imunitet, dobar san, regulaciju tekućine u tijelu i funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava te libida, odnosno seksualnosti. Ne čudi stoga što liječnici kod visoke temperature i proljeva savjetuju uzimati otopinu različitih soli, jer dehidracija je povezana s gubitkom soli. Sve tjelesne tekućine (krv, znoj, slina i suze) su slane, a bez soli ni kalcij se ne apsorbira dobro, što izaziva osteoporozu.

No, postoji golema razlika između prerađene, rafinirane, odnosno obične kuhinjske kamene soli koja se vadi iz rudnika i prirodne morske soli. Svi nutricionisti preporučuju isključivo prirodnu morsku sol, koja bi trebala biti i nejodirana i bez aditiva. Prerađena kamena kuhinjska sol prolazi više faza industrijske prehrane te sadrži aditive koji sprečavaju da se okameni, ali i druge tvari poput aluminija, koji je jedan od uzroka Alzheimerove bolesti. Ona slabi imunitet, naglo povisuje tlak te izaziva bolesti srca, bubrega i želuca te reumu i osteoporozu.

Unsplash

Prirodna morska sol sadrži pak 80-ak minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje. Nastaje isparavanjem morske vode, a u nastalom talogu se osim natrija i klora mogu pronaći i sve one tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. Osim toga, morska sol je mnogo ukusnija od kamene, a izvorna morska sol je upravo ona krupna i nju bi trebalo koristiti više od svih ostalih vrsta. Treba imati na umu da je hrana također puna soli pa su u današnjoj prehrani češći slučajevi pretjeranog od nedovoljnog uzimanja soli. Ako za stolom vidite da jedini naknadno solite posluženu hranu, to je znak da uzimate previše soli.

No namjena prirodne morske soli nije samo ona prehrambena, već može pomoći kod kožnih bolesti, problema s dišnim putovima, ili poslužiti kao piling za pomlađivanje te organizmu pružiti antiseptički i antibakterijski učinak. Još je u antici Hipokrat preporučivao kupke u morskoj soli kako bi se spriječile upale i rane, reuma i išijas, te različita kožna oboljenja.

Instagram

Svakako treba spomenuti i himalajsku sol. Ona je najčišća sol na Zemlji i savršene je kristalne strukture. Podrijetlom je iz pramora, nezagađenog ekosustava starog više od 250 milijuna godina te sadrži 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Puna je elektrolita poput kalija, kalcija i magnezija. Ručno se melje, pere i suši na suncu, a prikuplja se u podnožju Himalaje. Ne sadrži aditive. Zbog pozitivnih utjecaja na zdravlje, rafiniranu običnu sol u prehrani je najbolje zamijeniti himalajskom ili prirodnom morskom soli. U terapijske svrhe himalajska sol može se koristiti kao napitak, dodavati u kupke, za ispiranje te inhaliranje.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.