Unsplash

Volite sir, ali ovaj tip sira uporno zaobilazite? Koja šteta jer nema finije i zdravije delicije, a skida kilograme

Autor: Iva Hanzen

Obožavate sir, ali nekako uvijek uspijete zaobići skutu? Šteta jer ovo je zaista izvrsna namirnica – tako zdrava, a tako ukusna. Bogata je aromom, a tako lagana, a s obzirom na to da ima manje masti nego običan sir, ne deblja.  Doduše, ako želite ovčju skutu koja je delicija kakve nema malo ćete se namučiti da ju nađete, ali skutu kao takvu obavezno više uključite u svoju prehranu.

marshalok.com

Riječ je o siru koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je dosta znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Talijani ju zova ricotta, Francuzi serac ili seret, Njemci Ziger, a na engleskom bismo skutu nazvali ‘albumin cheese’. U regijama Hrvatske zabilježeni su i nazivi – urda, furda, hurda, bjelava ili cvarog. Pripada kategoriji mekanih sireva, a ako ste do sad tužno gledali za skupom mozzarellom, nema više razloga za tugu jer skuta ima još božanstveniji okus, a na tržnici ćete kolut ovog sira platiti svega 30 kuna.

Wikimedia

Iako se može proizvoditi i iz drugih vrsta mlijeka, gurmani tvrde kako je ovčja skuta, osobito ona koja dolazi s Paga, prava poslastica. No, ako ne nađete ovčju ili kozju skutu i kravlja će biti odličan izbor. I ona nastaje od sirutke koja ostaje nakon pripravljanja polutvrdog sira i koja se onda zagrijava se na visoku temperature, pri čemu se izdvajaju frakcije sirutkinih proteina.

farmarsketrziste.cz

Što se tiče pripreme, pazite se – toliko je ukusna da vam možda dođe da ju pojedete samu ili tek s komadićem kruha i kojom rajčicom ili krastavcem. No, imajte na umu da je skuta odlična za pohanje, pa čak za pečenje na žaru, ali i za pripremu slastica. Kako je laganiji sir odlično slaže s džemovima i medom pa ju slobodno kušajte i u slatkoj varijanti.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.