Stocksy

VOLITE KUPOVNI KEČAP? Kada doznate što je u njemu, neće vam više nikada pasti na pamet

Autor: ZG/Dnevno.hr

Kečap je aromatični dodatak jelima sastavljen od rajčice, različitog usitnjenog povrća, začina i, vjerovali ili ne, šećera.

Mnogima je kečap sastavni dodatak sendviča, hamburgera, pomfrija i ostale brze hrane. Ipak, vaš omiljeni dodatak brzoj hrani je zapravo pun šećera, čak i više nego što mislite.

Jedna porcija kečapa (količina jedne jušne žlice) sadrži čak četiri grama šećera, dok malo pakovanje kečapa koje se služi u restoranima brze hrane sadrži više od dva grama.

Preporučeni dnevni unos šećera je oko 10 posto ukupne količine hrane, otprilike od 50 do 60 grama, a u tu su količinu uključeni i šećeri iz slatkih namirnica, kao i voća. Najviše šećera nalazi se u gaziranim pićima, slatkišima i sokovima.

Šećer je zapravo glavni krivac za epidemiju pretilosti u zapadnim zemljama, koja dovodi do mnogobrojnim zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčane bolesti.


I bez obzira na upozorenja liječnika i nutricionista o opasnostima “jednog od tri bijela zla”, čovjek u prosjeku za vrijeme života pojede oko 1,75 tona šećera.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.