screenshot, youtube

VOLIO BI ZNATI ŠTO MU JE POMOGLO: Ovaj muškarac se izliječio od HIV-a

Autor: P. A.

Bez obzira na rizike, Brown je preživio operaciju te prestao uzimati lijekove za umanjivanje simptoma AIDS-a

Od 2008. godine nakon dvije transplantacije koštane srži sada 51-godišnji Timothy Brown službeno je “izliječen od HIV-a”. U povijesti medicine on je jedan od tek dvoje ljudi koji su uspješno pobijedili ovaj retro-virus. Na žalost, svi pokušaji liječenja drugih na isti način kao kod Browna rezultirali su smrću.

Nedavno je znanstveni tim iz Health and Science University u Oregonu javnosti predstavio rad u kojem tvrde da je nemoguće izliječiti se od HIV-a. No, pacijentima se može pomoći da lakše žive bez lijekova, i to metodom presađivanja koštane srži.

Za  Daily Mail Brown je rekao da je vrlo uzbuđen zbog ove studije. Brown je također otkrio kako bi volio znati što ga je izliječilo. HIV mu je dijagnosticiran 1995. godine, a leukemija mu je dijagnosticirana skoro desetljeće kasnije. U to vrijeme živio je u Berlinu gdje mu je doktor preporučio transplantaciju, no imunološki sustav zaražen HIV-om uglavnom je okrenut protiv samog sebe te je bilo riskantno.

Bez obzira na rizike Brown je preživio operaciju te prestao uzimati lijekove za umanjivanje simptoma AIDS-a. Osim toga 2008. godine otišao je na još jednu transplantaciju i od onda više nema znaka HIV-a u njegovom sustavu.

No, još uvijek nije razjašnjen njegov čudesni oporavak. U pokušaju izlječenje istom metodom mnogobrojne osobe zaražene HIV-om su umrle u roku od godine dana.

Autor:P. A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.