fbpx

Vodič kroz najčešće dentalne probleme

Autor: P.R.

Osmijesi, besplatni pokloni i pokretači dobrog raspoloženja, još su ugodniji ako otkrivaju zdrave i lijepe zube. Ipak, zubi, ukrasi našeg tijela, neodržavanjem pravilne higijene mogu zadati više glavobolje nego radosti. Kako dobiti holivudski osmijeh ili sasjeći problem pokvarenih zubi već u korijenu, otkriva portal Foxnews.

Kvarenje zuba

Pokvaren zub, odnosno zub zahvaćen karijesom, nastaje ako se plak, ljepljivi tanki sloj bakterija koji nastaje pretjeranim konzumiranjem škrobne i hrane s mnogo šećera, previše zadrži na zubu.

Djeca i stariji su najpodložniji nastanku karijesa. Većina djece do drugog razreda osnovne škole već ima pokvarene zube dok su kod starijih zubi podložniji karijesu zbog povlačenja zubnog mesa.


Najbolje rješenje je ne dozvoliti plaku da izvrši svoju misiju – pokvari zub. Stoga je zube potrebno svakodnevno četkati sa zubnom pastom obogaćenom florom. Čim izrastu novi zubi nakon mliječnih, djeci je moguće ‘zapečatiti one najpodložnije kvarenju s plastificiranim slojem koji se poslije odstrani.

Bolesti desni

Neugodne bolesti desni nastaju kada plak napadne desni, kosti i ligamente koje održavaju zube na mjestu. Rana faza je poznata pod nazivom gingivitis ili zapaljenje desni dok se odmakla faza naziva i parodontitis.

Takvim bolestima podložni su svi bez obzira na dobne skupine. Ipak, najugroženija je skupina s lošom oralnom higijenom, dijabetičari (ta bolest umanjuje otpornost na infekcije) i pušači. Gingivitis se može razviti kod trudnica, a ostali uzročnici su stres koji slabi imunološki sustav i geni.

Redovni posjeti zubaru najbolja su obrana od bolesti desni. Pri osjećaju osjetljivih desni ili krvarenja, najbolje bi o tome bilo obavijestiti svog zubara. Gingivitis se može izliječiti pravilnim i redovitim četkanjem te upotrebom konca za zube. Ako je bolest uznapredovala i oštećuje desni i kosti, zubar može predložiti i operaciju.

Zubna infekcija
Kada je zubna pulpa koja u sebi sadrži živce oštećena, nakon nekog vremena se inficira. Kanali korijena koji povezuju pulpu i vrh korijena također se mogu inficirati.

Infekciji su podložni svi koji zanemaruju napuknuti zub zbog čega u njega može ući bakterija.

Takva bolest zuba može se liječiti ‘zloglasnim čišćenjem kanala’ koje je ipak s vremenom prestalo biti toliko neugodno. Zubar će ukloniti pulpu, očistiti područje zuba i kanale korijena, a zatim napuniti zub. Zatim se zub zatvori s porculanskim ili drugim navlakama.
Erozija cakline

Izloženost kiselini, ponajprije gaziranim sokovima i pićima na bazi limuna, može ošteti površinu zubi čime oni postaju osjetljivi i podložni kvarenju. Pretjerano i agresivno četkanje također može imati sličan učinak, posebno na području zubi uz desni.

Toga se trebaju pribojavati svi koji piju velike količine gaziranih sokova pa čak i konzumenti pretjeranih količina vina te oni koji agresivno četkaju zube.

Ako je potrebno, oštećeni dijelovi zuba mogu se obnoviti veznim materijalima, no kako bi se spriječila daljnja oštećenja potrebno je promijeniti navike. Voda umjesto sokova ili žvakaća bez šećera najbolji su izbor, kao i korištenje mekane četkice.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.