Ilustracija

VOĆE KOJE ŠTITI VAŠA PLUĆA: Ako jedete ove namirnice, bit ćete otporniji na bronhitis i hripavac

Autor: Zlatko Govedić

Osobe koje redovno konzumiraju jabuke i kruške, postaju otpornije na kronični bronhitis, a to se odnosi čak i na pušače. U tom voću nalazi se mnogo biljnih tvari korisnih za zdravlje dišnog sustava.

Općenito, voće i povrće veoma je zdravo i štiti organizam od mnogih bolesti. No jabuke i kruške imaju i prednost kod kroničnih oboljenja pluća ako se usporede s drugim vrstama voća, zaključili su istraživači s nizozemskoga Nacionalnog instituta za zdravlje u Bilthovenu.

Tim stručnjaka promatrao je 14.000 osoba. Oni koji su u većoj mjeri jeli jabuke, manje su obolijevali od hripavca i oštećenja dišnih organa.

Pretpostavljaju da bi za to mogle biti zaslužne sekundarne biljne tvari – katehini.

Katehini su prirodni polifenoli, koji pripadaju grupi flavonoida i nesumnjivo se ubrajaju u najmoćnije antioksidanse koji su veoma korisni za zdravlje.

Osnovno je svojstvo katehina jačanje stijenki kapilara i olakšavanje apsorpcije vitamina C. U tijelu se vežu za slobodne radikale.

Inače, najbolji izvor katehina je zeleni čaj.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.