Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Voće i povrće nekada nije dovoljno oprati samo vodom: Ovo su najbolji načini ispiranja pesticida

Autor: F.F

Otkad je svijeta i vijeka, zna se koliko je voće i povrće bitno za normalnu funkciju ljudskog tijela, kao i za naše zdravlje. Mnogi će vam stručnjaci preporučiti da odete na najbližu tržnicu i kupite svježe voće i povrće kako bi poboljšali svoje stanje. No, mnoga voća i povrća koja danas konzumiramo tretirana su raznim pesticidima prilikom uzgoja, ali i ako to isključimo, na njima uvijek ima mikroorganizama koji nisu najbolja stvar za naše zdravlje.

Održavanje higijene voća i povrća ključno je kako biste osigurali sigurnost hrane i zaštitili se od mogućih bolesti uzrokovanih mikrobima, pesticidima i ostacima zemlje. Dok većina ljudi prepoznaje važnost pranja ovih namirnica prije konzumacije, postoji mnogo različitih metoda čišćenja koje se mogu primijeniti, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Pristup koji se često koristi je pranje pod hladnom tekućom vodom, što je jednostavan i učinkovit način za uklanjanje površinskih nečistoća i mikroba. Četkanje i trljanje voća i povrća pod tekućom vodom može biti jednako učinkovito kao i upotreba otopine octa, kako su pokazala istraživanja. Ocat je prirodni čistač koji se često koristi zbog svojih antimikrobnih svojstava, ali namakanje proizvoda u otopini octa može biti manje prikladno za veće plodove ili povrće, piše Health.

Foto: Unsplash

Više je načina

Soda bikarbona je još jedna učinkovita metoda čišćenja voća i povrća. Istraživanja su pokazala da soda bikarbona može ukloniti klice, pesticide i zemlju s površine namirnica. Namakanje voća i povrća u otopini sode bikarbone može biti korisno, ali važno je temeljito ih isprati nakon toga kako biste uklonili preostale tragove sode bikarbone.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Iako pranje voća i povrća može smanjiti rizik od bolesti prenosivih hranom, važno je imati na umu da to neće potpuno ukloniti sve mikrobe ili ostatke pesticida. Guljenje voća i povrća može biti dodatna mjera za smanjenje rizika od izloženosti pesticidima. Također, odabir organskih proizvoda može smanjiti izloženost pesticidima, iako nema mnogo istraživanja koja potvrđuju mjerljive zdravstvene koristi od konzumiranja organskih proizvoda u usporedbi s konvencionalno uzgojenim.
Uz pravilno pranje voća i povrća, važno je slijediti i druge sigurnosne savjete, poput pravilnog rukovanja hranom, odvajanja sirovih namirnica od svježih proizvoda, te pravilnog skladištenja i pripreme hrane. Ove jednostavne mjere mogu pomoći u osiguranju sigurnosti hrane i smanjenju rizika od bolesti uzrokovanih hranom.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.