Ilustracija: lubenica / Screenshot/Youtube

Vjerojatno ste čuli da se prve lubenice ne preporučuju: Što o tome zapravo kažu stručnjaci?

Autor: Zlatko Govedić

Godinama se već na internetu šire tvrdnje kako “stručnjaci upozoravaju na opasnost od štetnih sastojaka koje sadrže prve lubenice”.

Naime, tvrdi se kako “lubenice na početku sezone općenito sadrže veliku količinu nitrata, odnosno tvari koje služe za brzo sazrijevanje plodova” te kako “ta tvar u malim količinama nije štetna, ali ako se stalno unosi u organizam može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u želucu”.

Međutim, nema znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da prve lubenice u sezoni imaju više nitrata u usporedbi s kasnijim lubenicama. Nitrati su prirodno prisutni u tlu i mogu se apsorbirati biljkama iz okoline, uključujući lubenice.

Postoje studije koje su se bavile sadržajem nitrata općenito u voću i povrću, uključujući lubenice. Na primjer, jedna studija objavljena 2012. godine u časopisu Food Chemistry analizirala je sadržaj nitrata u različitim vrstama voća i povrća. Međutim, nisu pronađene studije koje bi se specifično usredotočile na varijacije sadržaja nitrata u lubenicama tijekom sezone.

Količina nitrata u biljkama ovisi o mnogim čimbenicima, poput uvjeta uzgoja, kvalitete tla i načina gnojidbe.

Nitrati sami po sebi nisu štetni, ali mogu se pretvoriti u nitrite, posebice pod određenim uvjetima, poput pohrane hrane na visokim temperaturama ili kada su izloženi određenim bakterijama. Nitriti se mogu kombinirati s aminima iz hrane i formirati tvari poznate kao nitrozamini, koje mogu biti karcinogene.

Preporučene razine unosa nitrata i nitrita razlikuju se od zemlje do zemlje, a regulirane su prehrambenim propisima kako bi se osigurala sigurnost hrane. Uobičajeno je da se voće i povrće temeljito opere prije konzumacije kako bi se uklonile površinske nečistoće, uključujući i moguće ostatke pesticida.
Napomena:

Kao i kod svježeg voća i povrća, uvijek je preporučljivo provesti općenite sigurnosne mjere pri kupnji i konzumaciji lubenica, poput temeljitog pranja površine prije konzumacije i kupnje od pouzdanih izvora. Također je važno slijediti prehrambene smjernice i preporuke zdravstvenih stručnjaka u vezi s konzumacijom voća i povrća općenito.

Prema tome, ako ste zabrinuti zbog sadržaja nitrata u lubenicama ili drugim namirnicama, možete se posavjetovati s lokalnim zdravstvenim stručnjakom ili nutricionistom kako biste dobili detaljnije informacije i smjernice koje su relevantne za vaše područje.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.